Hlavní obsah

Sněmovna se příští pátek mimořádně sejde kvůli letošnímu rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda sněmovny Miloslav Vlček svolal na pátek 13. listopadu mimořádnou schůzi. Na programu schůze bude návrh na navýšení oficiálního schodku letošního státního rozpočtu. Vlček svolal schůzi na žádost poslaneckého klubu ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslanecké Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Vládní návrh novely zákona o letošním rozpočtu má umožnit vládě, aby oficiálně navýšila schválený schodek z 38 miliard na zhruba 52 miliard korun. Vláda potřebuje navýšit schodek o 14 miliard, aby mohla získat víc peněz na důchody, podpory v nezaměstnanosti a úroky ze státního dluhu.

Kvůli hospodářské krizi a propadu příjmů však ministerstvo financí očekává, že rozpočet skončí se schodkem kolem 165 miliard korun. Jen ke konci října hospodařil stát se schodkem 138,1 miliardy korun.

Pokud by se do konce listopadu nepodařilo novelu schválit, státu by chyběly peníze na povinné výdaje. Podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se vláda dostala do situace, kdy by musela zastavit některé platby, například podpory v nezaměstnanosti. Pokud však sněmovna tuto novelu schválí, je podle něj toto riziko minimální.

Návrhem zákona se již zabýval sněmovní rozpočtový výbor, ale nepřijal k němu žádné usnesení. Sněmovna se návrhem zákona ještě nezabývala, v pátek by ho tedy měla projednat v prvním čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám