Hlavní obsah

Zahraniční obchod v září skončil v přebytku

Novinky, toh
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka měl v září jeden z nejlepších výsledků v historii. Podle pátečních výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) skončila zářijová bilance v přebytku 17,8 miliardy korun. Za tak dobrým výsledkem stojí zejména levná ropa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Statistici uvedli, že oproti loňsku vývoz klesl o 13,9 procenta, dovoz o 18 procent. „Výsledek obchodu není třeba přeceňovat. Přebytek obchodu je sice vyšší, avšak export se stále propadá dvouciferným tempem a zatím nesvědčí o obratu k lepšímu,“ komentoval data analytik ČSOB Petr Dufek.

K přebytku zahraničního obchodu pomohla nejen levnější ropa, která snížila schodek obchodu s minerálními palivy, ale také šrotovné v okolních zemích.

Podle Dufka bude šrotovné pozitivně ovlivňovat ještě říjnovou bilanci zahraničního obchodu. Kvůli tomu, že zejména v Německu dotační program již skončil, do dalších měsíců se bilance ve vývozu aut opět zhorší.

I tak lze očekávat pro letošní rok rekordní přebytek bilance zahraničního obchodu. Podle Dufka by to mohlo být až 110 miliard korun.

„Kladné saldo vzrostlo také v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím o 0,8 miliardy, surovinami o 0,5 miliardy a polotovary a materiály o 0,4 miliardy. Zmenšil se schodek obchodu s chemickými výrobky o 0,3 miliardy a přebytek obchodu s nápoji a tabákem zůstal na úrovni září 2008,“ uvedli statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám