Hlavní obsah

Malé pivovary chtějí místo piva dělat kvůli daním "sladové víno"

Právo, ČTK, sp, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 2,50 až 3 koruny by se snížila cena půllitru piva, pokud by se od ledna pivo přejmenovalo na sladové víno. Mělo by totiž stejně jako ostatní vína v tuzemsku nulovou spotřební daň. S tímto šibalským návrhem nyní přišel Jiří Fusek, spolumajitel pivovaru Černá Hora na Blanensku, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů a místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Foto: archív, Právo

Článek

Chystané zvýšení spotřební daně od ledna o třetinu podle něj zlikviduje po sklářství i tradiční české pivovarnictví. Fusek proto i tak trochu ze zoufalství spustil kampaň, která má ukázat absurditu situace, v níž se především menší tuzemské pivovary po Novém roce octnou. Chce požádat patentové instituce, aby se pivo mohlo označovat za sladové víno.

Fusek: Mohli bychom zlevnit

„Oslovil jsem pár kolegů konkurentů a navrhl jim malou revoluci. A tak přicházíme s propagační kampaní Dost bylo piva!“ uvedl Fusek. Čeští pivaři by podle něj asi stále pili pivo a mluvili o pivě, ale úředně by to bylo sladové víno.

„Budeme o tom ještě jednat s ministrem financí. Zbavili bychom se spotřební daně, budeme platit jen DPH a ještě můžeme zlevnit. Když budu počítat i s nárůstem daní od ledna, tak by lidé platili za pivo podle stupňovitosti o 2,50 až 3 koruny méně,“ objasnil.

U hektolitru desetistupňového piva se podle Janotova úsporného balíčku od Nového roku zvýší spotřební daň o 42 %, tedy ze 240 na 340 Kč, což odpovídá 50 haléřům na půllitru.

Brusel: Víno je jenom z hroznů

Ve čtvrtek o situaci ve svém oboru delegace pivovarníků jednala na ministerstvu financí s náměstkem ministra pro oblast daní Peterem Chrenkem. Jak Právu řekl mluvčí MF Ondřej Jakob, obě strany si vyměnily argumenty a dohodly se na dalším postupu. „Příští týden pivovarníky přijme ministr Eduard Janota,“ dodal Jakob.

Fuskovu nápadu nepřeje Brusel. Podle zdrojů Evropské komise jsou pivo a víno jasně definovány již ve směrnici Evropského hospodářského společenství č. 92 z roku 1983. Zejména v případě vína je definice založena na vymezení, že jde o kvašený nápoj z čerstvých hroznů. Nazvat pivo „sladovým vínem“ nemůže obejít ustanovení směrnice.

Ta se vztahuje na pivo, víno a další alkoholické nápoje a vychází z charakteristiky těchto produktů. Pivo bude tedy pivem bez ohledu na název, který mu může být dodatečně dán.

Reklama

Výběr článků

Načítám