Hlavní obsah

Na Slovensku získá stát právo na odkup firem v konkurzu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na Slovensku získá stát přednostní právo na odkup firem v konkurzu, které vláda označí za strategicky významné. Ve čtvrtek o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu. Opozice to označila za pokus o zestátňování.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Do rukou státu tak mohou přejít firmy, které mají přes 500 zaměstnanců nebo jiné významné společnosti, které mají strategický význam pro celou zemi nebo pro daný region. Zákon se vztahuje například i na dodavatele energií. Kabinet premiéra Roberta Fica tvrdí, že tímto opatřením chce zákonem například zabránit hromadnému propouštění v podnicích, které se dostanou do problémů.

"Stát neznárodňuje, ale kupuje," upozornil ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Stát chce po stabilizaci situace nabídnout podnik k opětovném prodeji.

Opozice se obává, že tento zákon odstraší zahraniční investory. "Vládní koalice oslavuje dvacáté výročí sametové revoluce zestátňováním," prohlásil poslanec opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie Ivan Štefanec.

Schválení postup by mohla vláda využít například v případě Nováckých chemických závodů, které dostaly vysokou pokutu od Evropské komise za kartel a jsou v konkurzu. Hromadné propouštění oznámila také textilka Makyta Púchov a Chemlon Humenné.

Reklama

Výběr článků

Načítám