Hlavní obsah

Toyota po třech čtvrtletích ztrát opět v zisku

Japonská automobilka Toyota Motor se po třech čtvrtletích ztrát vrátila k zisku. Firmě pomohly vládní pobídky k prodeji aut. Čistý zisk ve druhém fiskálním čtvrtletí, tedy za červenec až září, činil 21,8 miliardy jenů (4,2 miliardy Kč). Meziročně však zisk klesl o 84 procent.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Článek

Společnost současně snížila odhad ztráty na celý fiskální rok. K lepším výsledkům jí mají pomoci nižší náklady a lepší prodej. Toyota je největším výrobcem aut na světě.

Provozní zisk se snížil na 58 miliard jenů z loňských 169,5 miliardy jenů. Překonal však odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali ztrátu 63 miliard jenů.

Za celý fiskální rok Toyota nyní očekává provozní ztrátu 350 miliard jenů místo původních 750 miliard. Výhled čisté ztráty snížila firma na 200 miliard z předchozích 450 miliard JPY.

Zpráva Toyoty je dalším potvrzením toho, že japonské automobilky se začínají vzpamatovávat z krize, která postihla celý automobilový sektor. Již dříve příznivé výsledky oznámily Honda a Nissan, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám