Hlavní obsah

Účet jeden a půl miliónu za tři dny telefonování způsobil majitelce šok

Právo, lid

Z telefonního účtu dostala majitelka hotelu ve Velkém Meziříčí Blanka Přibylová šok. Podle zaslané faktury protelefonovala skoro půldruhého miliónu korun jenom za tři dny. Podala ihned proti vyúčtování reklamaci. Jenomže tu provozní firma neuznala.

Foto: Profimedia.cz

Hackeři si umí vytelefenovat výdělek na cizí účet.

Článek

„Za poslední dva dny v září jsme údajně provolali devět set tisíc korun a první den v říjnu dalšího půl miliónu korun. To je nemyslitelné,“ říká Přibylová. Proto přišel ke slovu Český telekomunikační úřad. Ten podle vyjádření mluvčí Dany Makrlíkové podobný případ nepamatuje.

„Jde o případ, který je podle nás nepochopitelný. Protelefonovat za tak krátkou dobu tolik peněz snad ani není možné. Řešili jsme nejvíc půlmiliónové ztráty, což se stalo například při telefonování od nás na záoceánské parníky, ale tohle je nejvyšší částka,“ uvedla Makrlíková.

V akci nejspíš hackeři

Téměř jeden a půl miliónu korun provolali podle odborníků na telekomunikace z telefonu velkomeziříčské podnikatelky patrně hackeři. Přibylová totiž využívá internetovou ústřednu, na kterou se piráti napojili. Hovory pak přesměrovali do Lichtenštejnska.

Podle počítačových znalců byl problém v tom, že daná ústředna nebyla dostatečně proti pirátům zabezpečena. To tvrdí i jeden z majitelů firmy, která dodala do velkomeziříčského hotelu zařízení internetové ústředny. „Tahle ústředna nebyla zvenku zabezpečena, my jsme ji nespravovali, nebyla připojena k naší distribuční síti, pouze byla námi dodána,“ tvrdí spolumajitel firmy Filip Malina.

„Hacker se napíchne na nechráněné telefonní číslo a z něho pak volá na jiné číslo, zpravidla placené, a na telefonní automat v zahraničí. Bývají to vesměs čísla začínající známým 906. Nutná je vždy dohoda mezi telefonujícím a zřizovatelem volaného telefonního čísla. Ti se pak podělí o zisk. Část z něho ale také putuje do kapsy provozovatele telefonní společnosti. Ten však o takových podvodech nemá zpravidla žádné informace,“ popsal systém telefonních krádeží počítačový expert, který však nechtěl být s případem, do kterého se už vložily policie a Interpol, spojován.

Podnikatelka se bojí bankrotu

„Je zpracováván znalecký posudek z oboru kybernetiky – odvětví výpočetní techniky, který by měl stanovit způsob a rozsah zneužití IP telefonní ústředny,“ vysvětlila mluvčí policie ve Žďáru nad Sázavou Jana Martincová.

Pokud ale bude muset majitelka velkomeziříčského hotelu vyúčtovanou částku zaplatit, bude to pro ni znamenat konec podnikání. „Pak bychom museli hotel zavřít. Tolik peněz nemůžeme dát dohromady. Snad se celá věc ale vyřeší,“ doufá Přibylová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám