Hlavní obsah

Putin varuje Evropu: Ukrajina neplatí za plyn, opět hrozí zavření kohoutků

ČTK, aš, Novinky,cz, RIA Novosti
Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Ruský premiér Vladimir Putin v neděli varoval švédského předsedu vlády Fredrika Reinfeldta, že EU opět hrozí výpadky dodávek ruského plynu, nebude-li Ukrajina Rusku za plyn platit. Ukrajina musí zaplatit za říjnové dodávky do 7. listopadu, jenže ukrajinské firmě Naftogaz se nedostává peněz a údajně jí hrozí i bankrot. Ukrajina dosud nesplnila podmínky půjčky od EU na nákup plynu do zásobníků.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

"Během rozhovoru Putin směřoval pozornost vedení EU na přicházející signály naznačující možné problémy s placením dodávek plynu," uvedl ruský mluvčí k telefonickému rozhovoru Putina s Reinfeldtem, jehož země nyní unii předsedá. V důsledku toho by podle Putinova mluvčího "mohly vzniknout problémy při tranzitu ruského plynu přes ukrajinské území k evropským spotřebitelům".

Ruský premiér uvedl, že ho v pátek upozornila ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, že platby blokuje ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

Podle Putina Ukrajinci peníze mají, a sice 27 až 28 miliard dolarů (zhruba 484 až 503 miliard Kč) v podobě zlatých rezerv ústřední banky. Proti jejich využití na platby za ruský plyn není ani Mezinárodní měnový fond (MMF). Juščenko je však nechce použít na platby.

"Kyjev prostředky má, ale nedostává se politické vůle je využít," napsal v pondělí prokremelský list Izvestija o Putinově "první plynové výstraze".

Situace v Kyjevě podle deníku Izvěstija budí v Moskvě obavy, že "začátkem ledna (ruský plynárenský monopol) Gazprom bude muset zase uzavřít kohoutek".

Ukrajina nesplnila podmínky půjčky

Putin rovněž v rozhovoru uvedl, že EU nepůjčila Ukrajině na placení plynu, žádné peníze, "ani jedinou hřívnu".

Kancelář ukrajinského prezidenta Putinova slova zkritizovala jako projev, který nebyl přátelský. Zmínil i půjčku od EU ve výši 1,7 miliardy dolarů na placení plynu. Ta ještě nebyla uvolněna kvůli pomalému postupu ukrajinské vlády při plnění podmínek, uvedl představitel ukrajinského prezidenta pro otázky mezinárodní energetické bezpečnosti Bogdan Sokolovsky. Kyjev žádal o 4,2 miliardy dolarů na nákup ruského plynu do zásobníků.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso vyjádřil naději, že se spor podaří vyřešit bez zásahu EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám