Hlavní obsah

Reálným termínem přijetí eura je rok 2015, tvrdí analytici

Reálným termínem pro přijetí eura je podle analytiků oslovených ČTK rok 2015. Tehdy by měla ekonomika již být po krizi plně stabilizovaná a navíc by země již mohla plnit i maastrichtská kritéria. Jejich splnění je ovšem podmíněno podle ekonomů nezbytnou reformou veřejných financí a politickou ochotou euro vůbec přijmout.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Euro

Článek

Podle původních plánů měla vláda oznámit 1. listopadu termín, kdy by Česká republika vstoupila do eurozóny. Kvůli ekonomickým problémům způsobeným celosvětovou krizí a pádem vlády ovšem tento krok odložila.

Česko loni nesplnilo dvě z maastrichtských kritérií, tedy požadavků EU nezbytných pro přijetí eura - kritérium inflace a kurzové kritérium. Letos pak Česko zcela určitě nedodrží tříprocentní limit deficitu veřejných financí. Samotné ministerstvo financí letos deficit odhaduje na 6,6 procenta HDP.

Nepřijetí ČR neohrozí

"Viděno ekonomicky považuji za reálné datum připojení k eurozóně leden 2015," uvedl hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka. "Pokud se ovšem přijetí eura do roku 2015 z jakéhokoliv důvodu nepodaří, životaschopnost české ekonomiky to jistě neohrozí. Euro pro nás není otázkou života a smrti," dodal.

Pokud se stane euro hospodářským tématem číslo jedna a nová vláda jej bude mít za prioritu, pak i podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka je reálné přijmout euro v roce 2015.

Každopádně Česká republika může podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka na euro na pár let zapomenout. "Prakticky je přijetí eura v nejbližších letech vyloučené. Důvodem jsou vysoké rozpočtové schodky."

Zároveň všichni ekonomové upozorňují, že euro musí Česko přijmout, protože se k tomu zavázala při vstupu do EU. Otázkou tak podle nich zůstává pouze kdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám