Hlavní obsah

Pražská burza zaznamenala prudký propad

Praha
Aktualizováno

Prudkým propadem začalo čtvrteční obchodování na pražské burze. V 9:20 cenné papíry skokově spadly a oslabily tak hlavní index PX o 5,33 procenta na 1090,9 bodu. V úterý přitom burza zavírala na hodnotě 1152,3 bodu. V průběhu dopoledne začaly akcie opět velmi zvolna sílit.

Článek

Největší ztrátu vykazovaly akcie skupiny Erste, které kolem odepisovaly 12,3 procenta na 660 korun.

Propad postihl také akcie CETV, které odepsaly devět procent na 435 korun. Americká mediální skupina CME, která je emitentem akcií CETV a v ČR vlastní například televizi Nova, oznámila v úterý prohloubení ztráty. [celá zpráva]

Akcie developerské společnosti Orco vykázaly ztrátu 6,5 procenta na 179 korun. Akcie těžební firmy NWR klesly o 6,8 procenta na 158,4 koruny a akcie pojišťovací skupiny VIG si pohoršily o 4,8 procenta na 1018 korun.

Tuzemský trh podle obchodníků následuje vývoj zahraničních burz. V Praze se ve středu kvůli státnímu svátku neobchodovalo, vyspělé akciové trhy ale ztrácely a prodávání akcií převládá i od čtvrtečního rána. Zmíněné akcie Erste ve středu na vídeňské burze oslabily o desetinu, uvedl Ronald Schubert z firmy Patria Finance.

Americký index Dow Jones se ve středu snížil o 1,21 procenta kvůli obavám investorů z tempa oživování hospodářského růstu. Vyvolala je zpráva o prodeji nových domů. K nejvíce prodávaným patřily akcie finančních služeb. Akcie na burze v Tokiu pokračovaly v propadu a hlavní index zakončil obchodování pod psychologicky důležitou hranicí 10 000 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám