Hlavní obsah

X-Trade Brokers Cup míří do svého finále. Zbývá poslední týden

Novinky, X-Trade Brokers

Komerční článek - Soutěž X-Trade Brokers Cup vstupuje do svého čtvrtého a posledního týdne. Již pouze posledních pět dní tak mohou soutěžící bez jakéhokoli rizika poznávat, jak fungují reálné trhy a přitom soutěžit o luxusní automobil Porsche Cayman, společně s dalšími zajímavými cenami, kterými jsou každý týden čtyři moderní telekomunikační zařízení HTC Touch Diamond2. Ty vyhrávají každý týden vždy nejlepší muž a žena z Česka i Slovenska, kteří dokážou dosáhnout v týdnu nejvyššího zhodnocení.

Foto: Alex Grimm, Reuters

X-Trade Brokers Cup míří do svého finále.

Článek

A jaká jsou jména čtyř výherců z minulého týdne? Nejvyššího zhodnocení ve výši 717 % dosáhnul pan Miroslav Križan ze Slovenska. Z žen se pak se zhodnocením 456 %mezi nejlepší na Slovensku zařadila paní Zuzana Savkuľaková. V Česku minulý týden dosáhnul nejvyššího zhodnocení pan Michal Šereda (645 %), zatímco ženám dominovala paní Monika Slavíková (498 %).

Také minulý týden se na finančních trzích nesl v duchu optimistické nálady. Akciové indexy v Evropě i v USA si podržely naprostou většinu pozic z minulých týdnů a například jen americký DJIA znovu atakoval svá roční maxima. K těm mu dopomohla pokračující výsledková sezóna, když po úspěšném minulém týdnu reportovaly své hospodářské výsledky i další firmy, které dokázaly vysoce předčit většinová očekávání na trhu. To se týkalo například i společnosti Yahoo!, jejíž akcie jen v minulém týdnu rostly o 2,5 %, nebo společnosti Microsoft, jejíž akcie si připsaly 5,74 %. Toho ve velké míře využili také účastníci soutěže, a proto není náhodou, že jsou to právě tyto dva tituly, které se z akcií zařadily mezi nejziskovější. Těch největších kumulativních zisků, ale soutěžící znovu dosahovali na komoditních titulech. Tím nejziskovějším byl v minulém týdnu zemní plyn, následován ropou a zlatem.  Právě tyto tři komodity se přitom ještě před dvěma týdny zařadily mezi nejztrátovější.

Podobně si vedl také jednoznačně nejoblíbenější pár EUR/USD. Ten byl obsažen ve více než pětině všech zadaných pokynů a zatímco ještě před dvěma týdny byl EUR/USD kumulativně čtvrtým nejztrátovějším instrumentem, v minulém týdnu se hned po zlatě zařadil na pozici čtvrtého nejziskovějšího. Více než 60 % pokynů přitom bylo sázkou na další oslabení amerického dolaru, která se tentokrát vyplatila, když si americká měna sáhla na 14 měsíční minimum poté, co se dostala až k ceně 1,50 EUR/USD. Dolaru již delší dobu škodí klesající averze vůči riziku a zklidňování nervozity na finančních trzích, která na americkou měnu obzvláště doléhá díky jejím extrémně nízkým úrokovým sazbám.

A jaké příležitosti na obchodníky čekají v posledním soutěžním týdnu? O zajímavé momenty nouze rozhodně nebude. Pokračovat totiž bude výsledková sezóna, která se navíc postupně přesunuje ze Spojených států do Evropy. Daleko větší pozornost si ale tentokrát pravděpodobně získají makroekonomická data, obzvláště pak kvůli tomu, že druhá polovina týdne přinese mimořádně silné market movery ze Spojených států. Ty totiž zveřejní předběžné odhady růstu HDP americké ekonomiky za 3Q, které mohou mít tradičně velmi silný dopad na trhy. Většinové odhady analytiků od výsledků amerického HDP očekávají růst o 3,1% (anualizovaně). Mezi další zajímavá data se pak zařadí ještě například index spotřebitelské důvěry, nebo tempo růstu amerických nových objednávek.

Stejně jako v předchozích třech týdnech, i v tomto týdnu budou soutěžící hrát vedle Porsche také o další čtyři telekomunikátory HTC. Stále je proto o co hrát. Jak navíc ukázal již první ročník soutěže, i několik málo dní, v kombinaci se špetkou štěstí, stačí k tomu, aby se nově zaregistrovaný soutěžící vyšplhal až na přední místa ve statistikách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám