Hlavní obsah

Soud prohlásil konkurz na Slévárnu a strojírnu Pilníkov

Trutnov

Krajský soud v Hradci Králové prohlásil konkurz na společnost Slévárna a strojírna z Pilníkova na Trutnovsku. Nosným programem firmy, jejíž vznik sahá do 19. století, je výroba pianových rámů. Právě obor výroby pian a klavírů nynější hospodářská krize těžce zasáhla.

Článek

O prohlášení konkurzu požádala sama firma a soud jí vyhověl. Insolvenčním správcem soud jmenoval Milana Prouzu z Trutnova. Do prozatímního věřitelského výboru soud určil firmy Promet Czech z Ostravy, Expol Trade z Frýdku-Místku a pražskou společnost Českomoravská energetická.

Slévárna a strojírna se postupně dostala do platební neschopnosti a chyběly jí zakázky. Před ztrátami a úpadkem firmu s 65 zaměstnanci nezachránilo ani uzavření části provozů, kumulace taveb litiny do dvou dnů v týdnu nebo zavedení čtyřdenního pracovního týdne, vyplývá z návrhu, který firma podala soudu.

Pilníkovský podnik není první strojírenskou firmou v hradeckém kraji, která krizi podlehla. Od dubna je v insolvenci společnost Kovopol z Police nad Metují na Náchodsku. V insolvenčním řízení je od června i Slévárna Tupron z Červeného Kostelce. Podle údajů Českého statistického úřadu se tržby 152 největších průmyslových podniků v hradeckém kraji v prvním pololetí propadly o 25 procent na 36 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám