Hlavní obsah

Recese v Británii je nejdelší od padesátých let

Londýn

Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku zaznamenala podle předběžných výsledků pokles o 0,4 procenta, ačkoli se očekával růst o 0,2 procenta. Pokles je zaznamenán už u šestého kvartálu v řadě, což je nejhorší situace od roku 1955, napsala v pátek BBC.

Foto: Phil Noble, Reuters

Postiženy jsou recesí i hospody, uzavřená liverpoolská je marně nabízena na prodej, ačkoli cena poklesla.

Článek

Podle původních odhadů se čekal mírný růst, i když v září nerostla spotřeba a v srpnu se propadla průmyslová výroba o 2,5 procenta. Klíčový pro pokračující recesi byl ale neočekávaný propad ve službách, zejména stravování a hotely si vedly velmi špatně.

Čísla označil expert z ING James Knightley za „hrozná bez pozitivních novinek“. Britský ministr financí Alistair Darling sdělil, že neočekává růst před koncem roku 2009. Podle něj však růst nakonec přijde: „Jsem o tom přesvědčen a jsem přesvědčen, že businessmani uvidí změnu, ale to bude ještě trvat.“

Stínový ministr financí George Osborne označil výsledky za "hluboké, hale hluboké rozčarování“.

Británie zůstává v recesi, protože její ekonomika je hodně závislá na službách, Francie a Německo z ní už vybředly, protože mají jinou struktury ekonomiky, uvádí BBC.

Je možné, že na trvající špatné výsledky zareaguje Bank Of England. Zřejmě bude nadále pokračovat v uplatní stimulačních prvků, i když balíček 175 miliard liber bude vyčerpán příští týden. Nový balíček ale nebude moci být uplatněn dříve než v druhém týdnu v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám