Hlavní obsah

Příliš silné euro může být problém, tvrdí Evropská centrální banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se kurz eura udrží příliš vysoko, může začít poškozovat proces zotavení ekonomiky eurozóny. Řekl to v pátek člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Ivan Šramko. V otázce globálních směnných kurzů je podle něj proto nutná větší koordinace.

Článek

"Dolar je teď slabý a ten trend je jasný a zřejmý. Silné euro může začít eurozóně způsobovat problémy," řekl Šramko, jehož citovala agentura Reuters. Bankéř ale neupřesnil, jak by měla větší koordinace vypadat, ani zda to znamená, že by měly centrální banky proti euru intervenovat. Měnová politika je ale teď v eurozóně podle něj nastavena vhodně.

Centrální banky nejvyspělejších zemí světa už v minulosti několikrát k intervenci sáhly. Silná, koordinovaná intervence zpravidla kurzy měn pohnula, její vliv byl ale většinou krátkodobý.

Šramko řekl, že v ekonomice jsou příznivé signály, což se odráží i v politice, kterou ECB prosazuje. "Pořád ještě existují rizika ohrožení současného ekonomického vývoje, jsou zde ale příznivé signály. V tomto světle považujeme nastavení měnové politiky za vhodné," řekl.

Podobné obavy tento týden zazněly i z nejvyšších politických kruhů ve Francii. Hlavní ekonomický poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Henri Guaino v úterý řekl, že pokud kurz eura překročí hranici 1,50 USD, bude to pro evropský průmysl a evropskou ekonomiku katastrofa. Euro nad tuto hranici vystoupilo hned následující den.

Reklama

Výběr článků

Načítám