Hlavní obsah

Teplárny plánují zdražení o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok mnohé teplárenské firmy plánují navýšení cen tepelné energie, a to většinou do pěti procent. Vyplývá to z průzkumu Teplárenského sdružení ČR, který byl zaměřen na ceny tepla v topné sezóně 2009/2010. Průzkumu se zúčastnilo 24 členů sdružení zastupujících 33 teplárenských společností, které zásobují teplem celkem 1,1 miliónu domácností.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Příští rok hodlá zvýšit ceny tepla až o pět procent 46 procent tepláren. Se zvýšením cen tepelné energie o více než pět procent počítá 15 procent tepláren, cenu na letošní úrovni hodlá ponechat 21 procent teplárenských společností, devět procent očekává pokles až o pět procent a devět procent zatím neví, jak se budou jejich ceny tepla příští rok vyvíjet.

Zvýšení cen tepla do pěti procent, které předpokládají uhelné teplárny, bude podle propočtů teplárenského sdružení znamenat zvýšení ceny gigajoule tepla o několik desítek korun. "Důvodem bude zvýšení cen vstupů, tedy zejména paliva, vody a dalších komodit," stojí ve zprávě Teplárenského sdružení ČR, podle kterého se do cen tepla promítne také vyšší sazba DPH či investice do modernizace uhelných zdrojů, aby vyhovovaly přísnější legislativě.

Plynové teplárny podle sdružení zatím neví, jaké budou v příštím roce jejich ceny tepla, protože to ukáže vývoj cen zemního plynu. "V případě, že zůstane cena plynu stejná nebo se sníží minimálně, může i u plynových tepláren dojít k mírnému nárůstu ceny tepla v důsledku zvýšení DPH a cen ostatních vstupů potřebných při výrobě tepla," upozornilo Teplárenské sdružení ČR. Při výraznějším snížení ceny zemního plynu by ale ceny tepla z těchto zdrojů mohly dál klesat.

V Česku je z tepláren a blokových kotelen zásobováno teplem pro vytápění a ohřev vody 1,6 miliónu domácností. Členové Teplárenského sdružení ČR zajišťují dodávky pro více než 1,2 miliónu domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám