Hlavní obsah

Mužů v černém lezoucích po komínech ubývá

Novinky, Tomáš Holý

Kominictví je řemeslo, které se kdysi vyučovalo na čtyřech školách v Česku. Dnes však už existuje jen jeden učební obor v celé zemi a počty kominíků dlouhodobě klesají. Nepříliš vyhledávané řemeslo je však stále výdělečné. Kominíci se zatím o práci bát nemusí.

Foto: Petr Eret, ČTK

Článek

„Dá se s tím uživit. Práce je po celý rok, na podzim ale nejvíc,“ řekl Novinkám kominík Miroslav Javůrek z okresu Praha-východ. Za revizi komínu si v průměru účtuje 600 až 1800 korun v závislosti na tom, jak daleko musí za prací dojíždět.

V Česku v současnosti pracuje 1500 až 1800 kominíků. V posledních letech jejich počty upadaly, nyní se však zřejmě blýská na lepší časy. „Situace se zlepšuje. Přibývá nám učňů. Běžně jich máme osm, letos jich je 18,“ popsal situaci prezident Společenstvo kominíků Emil Morávek. Dvojnásobně je letos i účastníků rekvalifikačních kurzů.

Podle Morávka se kominíci mohli řemeslu naučit na čtyřech učilištích. V současnosti je to možné pouze na Střední odborné škole stavební a zahradnické na pražském Jarově.

„Práce je dost. Mladí se nemusí bát, že by práci neměli. Jsou samozřejmě regiony, kde je kominíků dost, ale i ty, kde je jich nedostatek,“ vysvětlil Morávek. To potvrzuje i Javůrek. Dodal, že i v tomto řemesle je stále čemu se učit. Avšak ani mezi kominíky není nouze o diletanty.

„Jeden náš kolega, co není ve Společenstvu kominíků, tvrdí, že se nemá čemu učit a že mu stačí to, co se naučil před dvaceti lety. Jedné klientce, které v nové krbové vložce hodně hořelo dřevo, poradil, ať polena před přikládáním namočí do vody. Měla kvůli tomu u krbu kýbl s vodou. Je to rada minimálně na facku, protože komín se tím zničil a musel se rekonstruovat,“ uvedl Javůrek.

Muži v černém nosí štěstí

Se snižujícím se počtem kominíků v republice upadlo také povědomí o tom, že černě odění muži údajně nosí štěstí. Podle pověry se lidé mají při zahlédnutí kominíka chytnout za knoflík, někteří dokonce neváhají sáhnout přímo na řemeslníka.

„Už to není jako dřív, ale i tak si lidé sáhnou. Jsou to spíše starší lidé. Mladí si dnes asi raději sáhnou po dávce heroinu nebo amfetaminu. Po kominíkovi asi těžko,“ uzavřel Javůrek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám