Hlavní obsah

Asie se z krize asi dostane dřív než zbytek světa, tvrdí MMF

Asijské země se z nynější hospodářské krize patrně dostanou dříve než zbytek světa. Řekl to první náměstek hlavního ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) John Lipsky. Asie by také měla z krize vystoupit silnější než ostatní regiony a nic na tom nezmění ani slábnoucí kurz dolaru.

Foto: Jim Hyoung, Reuters

Zástupce ředitele Mezinárodního měnového fondu John Lipsky

Článek

Na konferenci, kterou sponzorovala Federální rezervní banka v San Francisku, Lipsky v noci na středu upozornil, že hospodářské oživení je stále velmi křehké. Opatření na podporu ekonomiky by podle něj proto v řadě zemí světa ještě měla zůstat v platnosti. Sáhnout v blízké době ke zpřísňování měnové politiky se prý může ukázat jako předčasné.

V rozhovoru na televizní stanici CNBC Lipsky řekl, že kurz dolaru a dalších významných světových měn by na oživení asijských zemí neměl mít větší vliv. Světová ekonomika si tak jako tak bude muset najít novou rovnováhu. "Země, které jsou v přebytku, se musejí zaměřit na vnitřní poptávku. Země s deficitem zase obráceně," řekl Lipsky.

Dolar se nyní vůči koši měn pohybuje v blízkosti nejbližších hodnot za posledních 14 měsíců. Minulý týden byl technicky připraven ke korekci, ale nevyužil jí. Podle analytiků tak má před sebou zřejmě další pokles, byť měl v úterý snahu zpevňovat. K euru se pohybuje v blízkosti 1,50 USD, tuto hranici ale zatím nepřekročil.

MMF předpokládá, že světová ekonomika se v příštím roce dočká oživení. Upozorňuje ale, že pokud má mít oživení zdravý základ a má vydržet, pak velké exportní země jako je Čína budou muset začít víc utrácet na svém vlastním trhu. Naopak země, které mají vysoké dluhy, musejí víc šetřit. To jsou například Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám