Hlavní obsah

Německý Quelle definitivně skončil a čeká ho likvidace

Právo, Vladimír Plesník
Fürth

Celá desetiletí náležel tlustý katalog zásilkového domu Quelle k základnímu vybavení německých domácností. Ležel skoro na každém kuchyňském stole. Od úterý to neplatí. Nad jednou z nejproslulejších značek Spolkové republiky Německo se zavřela voda.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec firmy sundává logo společnosti poté, co firma vyhlásila bankrot.

Článek

Klaus Hubert Görg, konkurzní správce zkrachovalé německé maloobchodní firmy Arcandor, už německé divizi největšího zásilkového domu další, v pořadí třetí, šanci nedal. Přesněji řečeno odmítl do ní nasypat další státní peníze.

„Zájem investorů se ukázal jako nedostatečný,“ řekl televizi ZDF s tím, že zahraniční pobočky včetně české mají „docela slušné vyhlídky na přežití“.

Zahraniční aktivity obchodu, včetně české divize, jsou zdravé a firma je prodá. "Quelle ČR a další zahraniční pobočky vykazující pozitivní hospodářský výsledek budou plnit i nadále bez problémů veškeré své závazky vůči zákazníkům i obchodním partnerům," sdělili ČTK jednatelé české pobočky Quelle Jiří Karásek a Petr Steiner.

O práci přijde 9000 lidí

Firma s tradicí takřka 82 let počítá s tím, že o práci přijde na devět tisíc zaměstnanců. Johann Rösch (41), člen vedení podnikových odborů, považuje zánik zasilatelství za „katastrofu od A do Z“. Místa totiž ztratí nejen lidé v centrále ve Fürthu či skladu v Norimberku, ale nejspíš i v logistickém centru v Lipsku a ve střediscích telefonických objednávek.

Přiznává, že podnik příliš pozdě zareagoval na konkurenci internetových obchodů. Jako by to nestačilo, navíc nestihl s dodatečným předstihem vrhnout na trh katalog pro letošní zimu. Než se tak stalo, obrat poklesl na polovinu.

Zaměstnanci práci shánějí těžko

Andreas Tauber (40) má na krajíčku. Přes dvacet let pracoval pro Quelle, vyučil se tady, vystudoval při zaměstnání a vyšvihl se mezi manažery. „Na zákazníky nic svádět nemůžeme. Zachovávali nám věrnost, jak jen to šlo,“ řekl v úterý před skladem firmy v Norimberku. „I když čísla vypadala už delší čas špatně, pořád jsem věřil, že budeme brzy z nejhoršího venku.“

Také na Katharinu Almasiovou (58) zapůsobila zpráva o neodvratitelném krachu zaměstnavatele, kterou jí SMS poslaly kolegyně, jako studená sprcha. „Devatenáct let jsem balila zboží,“ vysvětlila, „kdo mi dá práci teď, před důchodem, když ji neseženou ani mladí?“

Po Jobově zvěsti pro zasilatelství se teď i zaměstnanci obchodních domů Quelle obávají, že budou velmi rychle na řadě. V srpnu se dozvěděli, že končí – bez přesnějšího udání data. „Netušíme, kdy natrvalo stáhneme rolety,“ stěžuje si prodavačka Angelika Wilová (39). Původně měli mít otevřeno až do konce prosince. Teď se vyrojily fámy, že umíráček zazní už na sklonku října.

„Jsem u firmy od svých patnácti. Od srpna jsem psala na třicet míst a žádala o práci. V obchodě teď o slušné volné místo nezavadíte,“ podotýká. Jedna jistota jí přesto zůstala. „Jsem relativně mladá, snad si později něco najdu,“ říká rozhodně.

Quelle ve zkratce
- firmu založil 26. října 1927 obchodník z Fürthu Gustav Schickedanz (1895–1977)
- po jeho smrti vedla podnik vdova Grete Schickedanzová (1911–1994)
- v roce 1999 firma fúzovala se sítí obchodních domů Karstadt, přejmenovala se na KarstadtQuelle a později na Arcandor
- dědička Madeleine Schickedanzová, dcera Gustava a Grete Schickedanzových, se stala hlavní akcionářkou Arcandoru
- v červnu požádal Arcandor o ochranu před věřiteli
(Zdroj: DPA)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám