Hlavní obsah

Nejbohatší Ind si dobrovolně snížil plat o více než polovinu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší Ind Mukéš Ambaní se rozhodl dobrovolně si snížit mzdu za celý letošní rok o 66 procent. Chce tak jít dobrým příkladem ostatním manažerům a bankéřům, kteří za svou práci pobírají obří mzdy a bonusy.

Foto: Profimedia.cz

Ind Mukéš Ambaní byl podle hodnocení časopisu Forbes v roce 2008 sedmým nejbohatším člověkem na světě.

Článek

Právě výše platů šéfů a bankéřů nadnárodních firem jsou terčem kritiky zejména v posledním roce, kdy svět zasáhla nejhlubší ekonomická recese od konce druhé světové války. Výdělky kritizovala také indická vláda.

Mukéš Ambaní, který je předsedou Reliance Industries Ltd, si za letošní rok na účet připíše 3,3 miliónu dolarů (přes 57 miliónů korun), přičemž v loňském roce dostal na mzdách a odměnách téměř třikrát tolik.

Rozhodnutí 52letého Inda zabránilo snahám vlády zpřísnit regulaci udělování mezd. Jeden z ministrů již tento měsíc apeloval na přední indické podniky, aby se zdržely udělování „neomalených“ platů.

Odměňováním bankéřů se již zabývala na summitu skupina G20. Ta by chtěla jejich platy regulovat. Již loni se totiž ukázalo, že mnoho finančníků dostávalo ohromné mzdy, přičemž jejich banky krachovaly a potřebovaly státní pomoc.

Šéf Bank of America bez výplaty

Například v pátek oznámila Bank of America, že svému odcházejícímu šéfovi Kenu Lewisovi nevyplatí za letošní rok žádnou mzdu. Důvodem je slabý výkon bank pod jeho vedením. [celá zpráva]

Co se týče Mukéše Ambaního, rozhodně si nemůže na nedostatek peněz stěžovat. Podle loňského hodnocení časopisu Forbes byl zámožný Ind sedmým nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek byl odhadován na 19,5 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám