Hlavní obsah

Počet míst bez proudu roste, odříznutých domácností už je 60 000

Právo, Novinky, toh, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krize způsobená nepřízní počasí se energetikům vymyká z rukou. Počet odběrných míst, která jsou bez dodávek elektrické energie, od pátečního rána vzrostl na 60 000. Husté sněžení a silný vítr již druhý den trápí desetitisíce domácností převážně v podhorských oblastech republiky. Společností ČEZ ve čtvrtek vyhlášené kalamitní stavy v devíti okresech nadále platí, v pátek byla kalamita vyhlášena v dalších dvou okresech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kvůli sněhu a silnému větru je bez proudu stále několik desítek tisíc domácností. Situaci komplikují padající stromy a větve.

Článek

V pátek byla nejhorší situace na Vysočině, kde kvůli hustému sněžení začaly ve velkém počtu padat stromy, jak Novinkám řekla mluvčí ČEZu Eva Nováková.

"I když se díky intenzivní práci techniků z ČEZ i pracovníků externích firem daří poruchy opravovat, naneštěstí na jiných i stejných místech se objevují stále nové poruchy. Během noci jsme dokonce z bezpečnostních důvodů museli z mnoha míst stahovat naše poruchové čety, ohrožovaly je pády stromů a větví," komentovala v pátek ráno Nováková.

Odpoledne pak doplnila, že například na Moravě či v Orlických horách se daří poruchy opravit. Na Vysočině či na Liberecku ale jejich počet roste.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Energetici se musí vypořádat s novými poruchami kvůli padajícím stromům a větvím.

Energetici do oprav nasadili maximální možný počet zaměstnanců. Vypořádání se s kalamitou však nadále ztěžuje nepříznivé počasí, zejména povětrnostní podmínky.

Okresy s vyhlášenými kalamitními stavy společností ČEZ:
Od čtvrtka 15. října - Liberec, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Bruntál, Frýdek-Místek, Vsetín, Šumperk, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí.
Od pátku 16. října - Havlíčkův Brod a Chrudim.
Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zapadlý autobus 15. října na parkovišti na Ovčárně u Karlovy Studánky na Bruntálsku.

V noci na pátek se nezastavili ani hasiči

Kromě stromů popadaných na silnici, například v Horním Maršově v Krkonoších nebo v Orlických horách mezi Bačetínem a Bystrým či u Javornice, likvidovali i strom, který spadl na kabel veřejného osvětlení v Prorubách na Rychnovsku.

"Těsně před šestou hodinou ranní jsme v Dobřanech v Orlických horách vyprošťovali zapadlý autobus, naštěstí bez cestujících," uvedl operační důstojník hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám