Hlavní obsah

Desítky tisíc domovů jsou odříznuty od elektřiny a tepla

Právo, Novinky, Tomáš Holý, Jiří Růžička, Barbora Silná
Aktualizováno

Na sedmdesát tisíc odběrných míst, převážně domácností, se ve čtvrtek dopoledne ocitlo bez dodávek elektrické energie, a to zejména v okresech na severu země. Společnost ČEZ musela v některých oblastech vyhlásit kalamitní stav. Novinkám to potvrdila regionální mluvčí společnosti Alice Lutišanová. Kvůli výpadku elektřiny a tepla přerušily školy v Jablonci nad Nisou výuku, ve Vsetíně zvažují evakuaci seniorů.

Článek

"Máme hlášeno třicet poruch na vysokém napětí. Nejhorší situace je na Vsetínsku a Rožnovsku, kde je bez proudu až dvacet tisíc domácností," uvedla mluvčí.

Problémy však hlásí i další okresy. Na Bruntálsku, Jesenicku, Šumpersku, Vsetínsku, Liberecku a v okrese Frýdek-Místek a Jablonec nad Nisou vyhlásil ČEZ kalamitní stav. Ve čtvrtek v poledne byl kalamitní stav vyhlášen také na Rychnovsku.

Večer pak energetici vyhlásili kalamitní stav i na Orlickoústecku. Závady se pracovníci pokusí odstranit ještě v noci. Práci jim ale ztěžuje vítr, sníh a těžká technika se špatně na místa špatně dostává.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sněhová kalamita odřízla některé domácnosti od proudu.

"Dodávku elektřiny se budeme snažit většině zákazníků obnovit během dneška, výrazně však do oprav, případně nově způsobených poruch, zasáhne vývoj počasí," řekla mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Lutišanová ovšem upozornila, že opravy na Moravě se mohou protáhnout i do pátku. Padající stromy porušily sítě v mnohdy těžko dostupných místech. ČEZ proto bude muset použít na odstranění následků kalamity těžkou techniku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Popadané větve v aleji v Dolní Bečvě na Valašsku.

Vsetín možná evakuuje seniory

Po výpadku elektrického proudu vážně hrozí, že na Vsetínsku budou evakuovat některé domovy důchodců. Novinky o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

"Hovořilo se o tom jako o krajní variantě. Domovy v Halenkově a ve Velkých Karlovicích -Tísňanech se totiž ocitly bez energie a tepla," uvedla Stejskalová.

"Pro naše obyvatele jsme zatím sehnali deky a zajistili donášku horkého čaje a dalších nápojů. Souhlasili s tím, že by vydrželi do rána, kdy by měl dorazit náhradní agregát," sdělila domovnice halenkovského zařízení pro seniory Jana Bogárová. 

Kromě proudu má Vsetín problémy i s teplem. "Výpadek postihl takřka polovinu města. Jedná se o domácnosti a instituce závislé na dálkovém zdroji v centru města, na Trávníku, v Rokytnici a ve Štěpánské ulici,“ popsala Stejskalová.

Upozornila, že kvůli výpadkům proudu někde nefungují pevné telefonní linky. "Hodně lidí a také přímo pracovníků zapojených do likvidace kalamity začíná mít i problémy s hledáním zdroje pro dobití mobilního telefonu,“ dodala Eva Stejskalová.         

Jablonec na pokraji kalamity

Na pokraji kalamity se octl také Jablonec nad Nisou. Teplárna JTR, která ve městě zajišťuje z velké části dodávky tepla a teplé vody, byla několik hodin bez proudu a nemohla zásobovat  odběratele. Dodávky proudu byly odpoledne krátce obnoveny, pak se však teplárna ocitla znovu bez elektrické energie. Právo o tom informoval Richard Frýda ze společnosti JTR.

S ohledem na vzniklou situaci ředitelé některých škol zrušili vyučování žáků. Dodávky tepla měly být obnoveny do 15 hodin, prodloužení výpadku energie odsunulo ternmín na neurčito. Dodávky proudu byly však a výuka by tak měla ve školách zítra pokračovat bez problémů.

Reklama

Související články

Do Evropy dorazil první sníh

Do Evropy dorazila zima. Sněžilo v ČR, na nejvyšší německé hoře Zugspitze leží od úterý 70 centimetrů sněhu a Rakušané, kteří se ještě před týdnem slunili...

Sněhová kalamita zastavila vlaky i auta

Noční sněhová kalamita a silný vítr způsobily komplikace v dopravě a energetice. Zejména na severu Čech a severovýchodě Moravy nevyjela řada vlaků, silničáři...

Výběr článků

Načítám