Hlavní obsah

Lasselsberger zavře v Rakovníku dva závody, propustí 220 lidí

Výrobce keramických obkladů Lasselsberger uzavře v Rakovníku dva závody. O práci tak od ledna přijde zhruba 220 lidí. Důvodem k tomuto rozhodnutí je spuštění nové výrobní linky v závodě RAKO 3 a především pokles prodeje výrobků, řekla mluvčí společnosti Pavla Nováková. Informaci přinesl jako první Rakovnický deník.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost podle Novákové činí veškeré kroky v souladu se zákonem a kolektivní smlouvou. Chce také zajistit regionální personální agenturu, která by lidem pomáhala při hledání nové práce.

Výroba společnosti je celkově na pěti šestinách loňského stavu. Největší pokles odbytu zaznamenává na východních trzích, zhruba o 60 procent, zejména na Ukrajině, v Rusku, na Slovensku a v dalších zemí bývalého východního bloku.

Firma se proto rozhodla utlumit technicky a ekonomicky nevyhovující výrobu a dočasně odstavit některé výrobní linky. Od ledna tak uzavře závody RAKO 1 a RAKO 2, které mají kvůli zastaralé a ekonomicky náročné technologii výroby nižší produktivitu.

"Zároveň dochází k centralizaci výroby obkládaček a doplňkového programu do závodu RAKO 3 v Rakovníku, kde se od října 2009 rozjela v plném provozu nová výrobní linka," uvedla Nováková. Závod RAKO 3 je podle ní nyní nejsilnějším výrobním článkem celé společnosti s největší produktivitou.

Firma kvůli dopadům hospodářské krize propouštěla už na jaře. Tehdy odešlo 165 z celkových více než 1800 zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám