Hlavní obsah

Dolar spadl na více než roční dno

Novinky, toh

Americká měna pokračuje v oslabujícím trendu. Během středečního obchodování se dokonce dostala proti euru na 14měsíční minimum. Kolem desáté hodiny se kurz dolaru pohyboval na 1,49801 USD/EUR. Kvůli tomu roste na trzích cena zlata a ropy.

Článek

„Co stojí za prudkým oslabováním dolaru? Jednoduše víra v lepší zítřky. Spekulanti se pouštějí do dalších a dalších investic a dolar se díky svému nízkému úročení jeví jako nejvýhodnější měna pro jejich financování. Toto zdůvodnění už samo o sobě napovídá, že nynější slabý kurz dolaru je podmíněn držením amerických úrokových sazeb na stávající nízké (vlastně téměř nulové) úrovni,“ komentovala oslabování dolaru analytička Next Finance Markéta Šichtářová.

Dolar neoslaboval jen proti jednotné evropské měně, ale také vůči libře či japonskému jenu. Proti libře se kurz dostal až na 1,5958 USD/GBP.

Na slabou americkou měnu reagují již několik dní zlato a ropa - barel se obchoduje za více než 73 dolarů. Zlato pak atakuje další historická maxima, šplhá se na cenu 1068 dolarů za trojskou unci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám