Hlavní obsah

Češi častěji nakupují přes internet, maloobchod se propadá

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již jedenáct měsíců se maloobchodníkům v Česku příliš nedaří. Jejich tržby v srpnu ve srovnání s loňskem klesly o 3,5 procenta. Uvedl to ve středu Český statistický úřad. Podle něj je za poklesem tržeb slabá poptávka po motorových vozidlech a také nepotravinářském zboží.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Ze sortimentů, které mají vliv na celkový výsledek, se výrazně snížil prodej výrobků pro domácnost a potravin ve specializovaných prodejnách,“ uvedli statistici. Podle nich Češi stále častěji kvůli větším úsporám nakupují zejména přes internet. Lidé také v srpnu více nakupovali drogistické a farmaceutické zboží.

„Důvody propadu tržeb jsou stále stejné. Nezaměstnanost dále roste a ti, kdo práci ztratili, neutrácejí, a ti, kdo práci ještě mají, tak raději šetří, kdyby práci ztratili. Ochota lidí pořizovat dražší věci dlouhodobé spotřeby klesá a jen kaskadér se nyní výrazněji zadluží v situaci, kdy zítra může přijít o práci,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek. 

Maloobchodníkům se nedařilo ani v červenci. Jejich tržby klesly meziročně o 4,9 procenta. Podle analytiků budou obchodníci bojovat s malou spotřebou domácností i v následujících měsících.

„Za celý rok 2009 počítáme s poklesem  maloobchodu 5,0 % a na rok 2010 čekáme pokles o 2,0 %,“ upřesnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám