Hlavní obsah

Dolarových miliardářů v Číně výrazně přibylo

Počet dolarových miliardářů v Číně navzdory krizi roste a Čína má druhý největší počet známých miliardářů na světě za Spojenými státy. Podle zprávy Hurun Report sestavené výzkumným týmem Ruperta Hoogewerfa se počet dolarových miliardářů v Číně zvýšil o 29 na 130 osob. Ve Spojených státech je 359 miliardářů, v Rusku pak 32 a v Indii 24.

Foto: Mark Blinch, Reuters

První místo na žebříčku nejbohatších lidí obsadil Wang Čchuan-fu, šéf výrobce elektrických vozů a baterií BYD.

Článek

Hurun Report vychází od roku 1999 a zahrnuje seznam 1000 čínských podnikatelů, jejichž majetek činí nejméně jednu miliardu jüanů (2,6 miliardy Kč). Hoogewerf upozornil, že bohatí Číňané stále více bohatnou a průměrná hodnota majetku lidí na seznamu stoupla o téměř třetinu na 571 miliónů USD (deset miliard Kč).

Hoogewerf uvedl, že zatímco na západě se kvůli krizi hodnota majetku bohatých lidí prudce snížila, Číně se podařilo zvrátit tento trend a počet bohatých zde roste. "Hlavním pohonem růstu byla urbanizace. Musí se postavit města a to vyžaduje stavební projektanty, výrobu železa a ocele. Nejnovější věcí jsou auta," řekl agentuře Reuters Hoogewerf.

Nejbohatší Číňan disponuje pěti miliardami dolarů

První místo na žebříčku nejbohatších lidí obsadil Wang Čchuan-fu, šéf výrobce elektrických vozů a baterií BYD. Ve firmě vlastní podíl také americký miliardář Warren Buffett. Hodnota jeho majetku se odhaduje na 5,1 miliardy USD. Wang se stal také největším skokanem, když loni mu patřila 102. příčka.

Druhé místo patří majiteli firmy na recyklaci papíru Nine Dragons Paper, kterým je Čang Jin. Třetí příčku obsadil Sü Žung-mao, majitel firmy Shimao Property Holdings. Zakladatel společnosti GOME Electrical Appliances Holding Chuang Kuang-jü, který loni skončil na prvním místě, se letos propadl na 17. příčku. V současnosti ho vyšetřují úřady kvůli finančním nesrovnalostem.

Hoogewerf se domnívá, že aktuální počet dolarových miliardářů je ještě mnohem vyšší. O majetku mnoha lidí není totiž příliš známo. Patří mezi ně například Liou Čchuan-č', šéf výrobce počítačů Lenovo, či Čchen Feng, zakladatel Hainan Airline.

Vládnoucí komunistická strana kdysi bránila soukromému podnikání, avšak nyní ho podporuje. Třetina lidí ze seznamu je podle odhadů členem komunistické strany, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám