Hlavní obsah

Piloti ČSA přistoupili na snížení platů o 30 procent

Praha
Aktualizováno

Piloti Českých aerolinií zaslali na ministerstvo financí dopis, ve kterém vyjádřili ochotu ke snížení platů o 30 procent. Krok pilotů by měl vést k rezignaci současného šéfa společnosti.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Prezident firmy Radomír Lašák v úterý potvrdil, že pokud budou piloti s poklesem mezd skutečně souhlasit, splní slib a z firmy odejde.

O situaci v ČSA jedná v úterý dozorčí rada firmy za účasti ministra financí Eduarda Janoty.Ten dorazil na schůzi nezvykle se silnou ochrankou.

Šéf odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar nechtěl případné snížení platů do skončení dozorčí rady podrobně komentovat. "Jsme si vědomi toho, že k nějakému snížení dojít musí," řekl pouze. Snížení mezd musí schválit valná hromada CZALPA, která je naplánovaná na čtvrtek. Průměrný plat pilotů přesahuje 200 tisíc korun.

ČSA se ocitly v existenčních problémech a společnost potřebuje restrukturalizační zásahy. Předseda dozorčí rady Českých aerolinií Václav Novák přišel s plánem na záchranu ztrátových aerolinek. Kromě propouštění zaměstnanců a také razantního snížení platů, které má u pilotů dosáhnout až 45 procent, se chce Novák obrátit i na stát s žádostí o finanční injekci ve výši tří miliard. [celá zpráva]

Ministr financí ale požadavek odmítl s tím, mu to ani neumožňují pravidla hospodářské soutěže v rámci EU.

Vlastní plán chce dozorčí radě předložit i prezident ČSA Lašák, který se státní pomocí nepočítá. Uvádí, že jeho opatření, která také počítají s propuštěním a snižováním platů, by měla firmě pomoci, aniž by bylo nutné žádat o pomoc vládu. 

Reklama

Související články

Odbory ČSA odmítly snížení platů

Zástupci osmi odborových organizací ČSA na pondělním jednání s vedením společnosti nepřistoupili na navrhované snížení platů. Obě strany se za přítomnosti...

Výběr článků

Načítám