Hlavní obsah

Vláda přerušila jednání o případném prolomení těžebních limitů

Vláda přerušila jednání o materiálu, který "naznačuje" možnost prolomení těžebních limitů uhlí, řekl v pondělí na tiskové konferenci po zasedání kabinetu premiér Jan Fischer. K dokumentu se má vláda vrátit za měsíc. Ministři nejednali ani o opatřeních snižujících rizika při případném opětovném přerušení dodávek plynu z Ruska. O tomto bodu má kabinet jednat znovu za týden.

Foto: Reuters

Limity těžby uhlí na Mostecku chrání od 90. let minulého století před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice.

Článek

Důvodem odložení materiálu, který nevylučuje prolomení těžebních limitů, je podle Fischera hlavně to, že při svém nástupu slíbil, že jeho vláda o takto závažných bodech jednat nebude.

Kvůli případnému prolomení těžebních limitů zasedání vlády narušili aktivisté ekologické organizace Greenpeace. Aktivisté se s transparentem "Fischere, nechte Horní Jiřetín na pokoji" dostali na střechu budovy z auta s plošinou. [celá zpráva]

Mluvčí Greenpeace Lenka Boráková řekla, že aktivisté protest uspořádali kvůli dokumentu ministra průmyslu Vladimíra Tošovského o zvýšení energetické bezpečnosti státu, jehož částí je i přehodnocení územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí.

Limity těžby uhlí na Mostecku chrání od 90. let minulého století před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice. Zastupitelé obou obcí odmítají přes opakované žádosti jednat s těžební firmou Czech Coal, která má o ložiska zájem a chce do zpřístupnění zásob hnědého uhlí za územními limity investovat až 22 miliard korun. Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic v drtivé většině odmítli rozšíření těžby a likvidaci svých domovů v referendu před čtyřmi lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám