Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii dostala poprvé žena

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva američtí ekonomové Elinor Ostromová a Oliver Williamson se v pondělí stali laureáty Nobelovy ceny za ekonomii. Výbor pro udílení ceny to zdůvodnil jejich prací o veřejných zdrojích a o řešení firemních konfliktů. Ostromová je první ženou, která toto ocenění získala.

Článek

Ostromová se podle výboru zabývala analýzou ekonomické správy. Její práce prý demonstruje, jak například veřejný majetek může být úspěšně spravován skupinou uživatelů. Williamson se pak zabýval teorií řešení firemních konfliktů.

Laureáti získají zlatou medaili, diplom a deset miliónů švédských korun (25 mil. Kč). Ceny by měli převzít 10. prosince, v den výročí smrti zakladatele ceny, švédského vynálezce Alfreda Nobela. Konkrétně cena za ekonomii se uděluje až od roku 1968.

Od roku 1980 figuruje mezi laureáty Nobelovy ceny za ekonomii hned 24 Američanů. Například v loňském roce byl oceněn světoznámý ekonom Paul Krugman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám