Hlavní obsah

Nejlepší obchodníci v soutěži X-Trade Brokers Cup zatím vydělávají na komoditách

Novinky, X-Trade Brokers

Komerční článek - Československá investiční soutěž X-Trade Brokers Cup za sebou má první ze čtyř týdnů a my již známe jména čtyř výherců moderního telekomunikátoru HTC Touch Diamond2. Ten vyhraje vždy jeden muž a žena z Česka i Slovenska, kterým se podaří během jednoho týdne dosáhnout nejvyššího zhodnocení.

Foto: Novinky

Nejlepší obchodníci v soutěži X-Trade Brokers Cup zatím vydělávají na komoditách.

Článek

Jména výherců jsou následující. Za Česko je to pan Ladislav Hrubý, který dokázal virtuální částku 10 000 EUR zhodnotit o 724 %. Z žen pak byla v Česku nejúspěšnější se zhodnocením 576 % paní Pajková Věra. Za Slovensko byl nejlepším mužem pan Barcík Vladimír (669 %), zatímco nejlepší ženou se stala paní Holienčinová Zuzana (808 %). Všem výhercům gratulujeme!

X-Trade Brokers Cup pokračuje až do 30. října a vedle týdenních cen hrají soutěžící především o cenu hlavní, kterou je luxusní automobil Porsche Cayman. Tu vyhraje soutěžící, kterému se podaří nejlépe zhodnotit virtuální částku 10 000 EUR. K obchodování lze využívat širokou paletu finančních instrumentů od měnových párů, přes komodity až k akciím a akciovým indexům. Doposud dominantními instrumenty však byly zejména měnové páry, které byly obsaženy v téměř polovině ze všech obchodů, následovány komoditami, jež se objevily ve 40 % zadaných pokynů. Zatímco z měnových párů se největší oblibě těšil EUR/USD a GBP/USD, u komodit jasně vedly obchody s ropou a se zlatem. Právě na obchodech s komoditami přitom obchodníci realizovali nejvyšší zisky i ztráty, a to díky vysoké volatilitě jejich cen.

Zatímco nejvyšších zisků obchodníci kumulativně v minulém týdnu dosáhli právě na obchodech s ropou, ty největší ztráty byly v součtu realizovány na zlatě. Jeho cena v úterý překonala historické maximum 1 031 USD/Oz. a řada obchodníků začala spekulovat na to, že opět klesne zpět ke hranici 1 000 USD. Od té doby však vystoupala až na 1 061 USD, což se stalo osudným řadě soutěžících.

Ty nejziskovější obchody však v minulém týdnu byly realizovány na třetí nejoblíbenější komoditě, kterou byl zemní plyn. Volatilita jeho ceny byla v minulých týdnech abnormální, což je důsledek prudkého propadu poptávky po zemním plynu a jeho stále rostoucí nabídky. Cena zemního plynu se jen od poloviny minulého roku do letošního září propadla o 70 % a teprve nedávno začala znovu stoupat. Jen od září tak vzrostla o 37 %, avšak závěrem minulého týdne část tohoto pohybu korigovala.

Toho dokonale využil především pan Ladislav Hrubý, který prodejem 10 lotů této komodity vydělal ve čtvrtek během 103 minut 34 793 tis. EUR.  Velmi ziskové obchody však obchodníci v minulém týdnu realizovali také na o něco méně obvyklých komoditách, jakou je například cukr. Jeho cena v tomto týdnu klesla o 11 % poté, co na ni dolehla zpráva o zvyšující se produkci v Brazílii a Indii. Ti obchodníci, kteří v minulém týdnu sázeli na korekci, rozhodně nelitovali, a tak bylo hned šest z deseti nejziskovějších obchodů minulého týdne provedeno právě na této komoditě.

A jak si zatím vedou Češi a Slováci ve vzájemném souboji? Soutěž pouze potvrzuje, jak podobné si oba národy jsou. Poměr mezi nejvíce oblíbenými finančními instrumenty je mezi Čechy a Slováky téměř shodný. Mírně ve prospěch Slováků pak překvapivě hovoří absolutní počet soutěžících, který převyšuje počet Čechu a dosahuje 54 % z celkového počtu všech zaregistrovaných účastníků. Ve prospěch Čechů naopak hovoří účast v TOP10, kde se nachází sedm občanů České republiky.

I od nového týdne můžeme čekat velmi zajímavé obchody a změny ve statistikách. Volatilita na trzích totiž možná bude ještě daleko větší, než tomu bylo v týdnu minulém. Ten přinesl poměrně málo ekonomických dat a obchodníci spíše vyčkávali na to, co nabídnou nadcházející dny. Ty přinesou vedle několika silných makroekonomických ukazatelů také hospodářské výsledky největších amerických bank, které mohou ovlivnit sentiment na trzích i na několik týdnů dopředu.

Soutěž X-Trade Brokers Cup končí 30. října, který je zároveň posledním možným dnem registrace. Jak ukázal minulý ročník, ani pozdější termín registrace nemusí být nevýhodou.  Do dalších týdnů přejeme všem soutěžícím hodně úspěchu a spoustu ziskových obchodů!

Soutěžící dle občanstvív %celkem
Češi46,04%17858
Slováci53,96%20931
Soutěžící dle pohlavív %celkem
ženy16,94%6571
muži83,06%32218
Nejobchodovanější instrumentyv %celkem
eurusd21,91%55226
oil13,81%34817
gold10,23%25799
gbpusd6,47%16304
natgas4,00%10095
ostatní43,58%109855
Související témata:

Výběr článků

Načítám