Hlavní obsah

Průmysl za srpen stále v propadu, stavebnictví hlásí mírný růst

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v tuzemsku si v srpnu v meziročním srovnání opět pohoršila, a to o 8,4 procenta. Výsledek je však mnohem lepší než v předešlých měsících, kdy byl pokles dvouciferný. Naopak stavebnictví si na konci léta mírně polepšilo, vzrostlo o 0,6 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Srpnový výsledek průmyslu je nadějný - je to po mnoha měsících první výraznější meziměsíční nárůst - ale zároveň je onou pověstnou vlaštovkou, která sama o sobě jaro nepřináší,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Za špatným výsledkem průmyslu stojí podle statistiků zejména výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 20,6 procenta), výroba strojů a zařízení (propad o 21,4 procenta) či výroba elektrických zařízení (pokles o 19,8 procenta).

Naopak díky šrotovnému se v srpnu dařilo výrobě aut, přívěsů a návěsů. „V podzimních měsících se bude průmyslová výroba vyrovnávat s ukončením programů šrotovného. Očekáváme proto během příštích měsíců pohyby průmyslové výroby střídavě nahoru a dolů, bez jasného trendu,“ uzavřel Mertlík.

Co se týče stavebnictví, tak stále se více pracuje na inženýrských stavbách. Počet pozemních staveb i nadále klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám