Hlavní obsah

Japonské luxusní značce Yamamoto hrozí krach, nezvládá dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský módní dům Yohji Yamamoto se stal další obětí krize z luxusního sektoru. Firma v pátek oznámila, že její příjmy kvůli slabé poptávce způsobené recesí výrazně klesly. Její dluh se pak vyšplhal na šest miliard jenů (1,2 miliardy Kč) a překonal celkový majetek společnosti. Ta proto byla nucena požádat o ochranu před věřiteli.

Článek

Podle japonského zákona bude módní dům i nadále pokračovat ve své činnosti doma i v zahraničí. Firma dodala, že návrhář Yohji Yamamoto, po kterém se společnost jmenuje, bude pokračovat ve své práci, napsala agentura AP.

Společnost vznikla v roce 1972. V roce 1981 představil Yamamoto svoji první kolekci v Paříži, jeho jednoduché černé šaty se však tehdy setkaly s nepochopením. O deset let později se stalo jeho minimalistické provedení uniformou módní komunity.

Sektor s luxusním zbožím v posledních deseti letech vykazoval stabilní růst, vyjma roku 2003, kdy tržby kvůli rozšíření nemoci SARS v Asii doprovázenému poklesem poptávky po letecké přepravě klesly o pět procent. Tržby zůstaly stabilní dokonce i po teroristických útocích v USA v září 2001. Letos však zájem o luxusní zboží kvůli finanční a ekonomické krizi prudce klesl.

Krize se nevyhýbá ani jiným známým světovým značkám. Letos již vstoupila do konkurzního řízení francouzská módní ikona Christian Lacroix či italská společnosti IT Holding, která mimo jiné vlastní módní dům Gianfranco Ferré. Italský módní dům Versace pak oznámil, že do konce tohoto měsíce ukončí své obchodní aktivity v Japonsku a odejde ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám