Hlavní obsah

Koruna spadla z nejsilnějších hodnot, stáhlo ji Lotyšsko

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna již několik dní oslabuje. Například vůči euru se o desítky haléřů vzdálila svým letošním nejsilnějším pozicím. Podle analytiků oslabují všechny regionální měny. Za propadem kurzu stojí mimo jiné dění v Lotyšsku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco se v druhé polovině září kurz koruny blížil k hranici 25 Kč/EUR, od začátku října měna o desítky haléřů oslabila. Podle severu Patria Online se koruna v pátek propadla až na 25,85 Kč, poté ztráty mírně zkorigovala. Proti americkému dolaru se měna obchoduje kolem 17,50 Kč/USD.

„Koruna následuje dění v regionu, který má tendenci opět ztrácet. Na scéně se objevilo opět Lotyšsko, kterému se nevydařila aukce vládních pokladničních poukázek. Z obav z devalvace lotyšského latu klesá celý region,“ komentoval dění kolem kurzu tuzemské měny analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Ten také zdůraznil, že slabší korunu podporují i bankéři z České národní banky.

Šimek upozornil, že v následujících dnech nelze očekávat, že by měna opět posílila. „Pokud ze světových trhů začne alespoň částečně vyprchávat optimismus a po několika měsících dorazí korekce na akciové trhy, může koruna dál slábnout přes 26 korun za euro,“ uzavřel analytik.

V letošním roce byla koruna nejslabší v polovině února, kdy se kurz propadl až k 29,50 Kč/EUR. Naopak nejsilnější byla v polovině září, kdy se obchodovala za méně než 25,15 Kč/EUR.

Reklama

Výběr článků

Načítám