Hlavní obsah

Dolar se díky komentářům šéfa centrální banky odpoutal od ročního dna

Americký dolar se odpoutal od více než ročního minima a zamířil vzhůru vůči naprosté většině hlavních světových měn. K růstu mu pomohl především komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který řekl, že stav ekonomiky se zlepšuje a postupně bude nutné ukončit nynější uvolněnou měnovou politiku. Tím naznačil, že Fed se připravuje na zvyšování úrokových sazeb.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke

Článek

Základní úrok je nyní v USA v pásmu nula až 0,25 procenta. Tak nízko ještě nikdy v minulosti nebyl. Fed úroky srazil na nulu kvůli dopadům finanční a hospodářské krize, k podobnému kroku se odhodlala většina centrálních bank ve vyspělých zemích. Většina analytiků se domnívá, že Spojené státy začnou úrokové sazby zvyšovat někdy v polovině příštího roku, možná ale i dříve.

Dolar s menšími výkyvy klesá vytrvale už asi od roku 2002 a takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši hlavních světových měn, se pohybuje v nepravidelných cyklech. Ty v průměru trvají přes 40 týdnů. Někteří analytici se proto domnívají, že dolar teď může nabrat směr vzhůru a vrátit se na hodnoty, kde byl letos v únoru.

Koruna je proti dolaru mnohem silnější než před měsíci

Dolar se nyní vůči euru prodává v kurzu asi 1,47 USD, vůči české koruně se pohybuje kolem 17,50 Kč. V únoru, kdy byl na vrcholu v rámci svého cyklu, se k euru prodával v kurzu asi 1,25 USD a ke koruně za více než 23 Kč.

Bernanke řekl, že Fed má nástroje i možnosti k tomu, aby včas odčerpal mohutné objemy hotovosti, které do finančního systému napumpoval v zájmu jeho stability. Loni na podzim se totiž skokově zvýšila nedůvěra mezi bankami, což byla reakce na kolaps americké investiční banky Lehman Brothers.

Správné načasování chystaného ukončení nynější mimořádně uvolněné měnové politiky bude klíčové, pokud má Fed zpětné kroky provést bezpečně a zabránit riziku inflace. Nynější oslabování dolaru bylo z valné části výsledkem toho, že Fed zaplavil finanční systém hotovostí. Bernanke připustil, že u podpůrné měnové politiky bude nutné zůstat dostatečně dlouhou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám