Hlavní obsah

Schodek rozpočtu USA činil rekordních 1,4 biliónu dolarů

Deficit federálního rozpočtu Spojených států se podle závěrečného odhadu za loňský fiskální rok zvýšil na rekordních 1,4 biliónu USD ze 459 miliard USD (osm biliónů Kč) za rok do konce září 2008. Uvedl to v noci na čtvrtek Rozpočtový úřad Kongresu (CBO). Schodek by tak měl činit 9,9 procenta hrubého domácího produktu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Nejdražší položkou v loňském rozpočtu byly výdaje na program záchrany bank TARP, pomoc pro Fannie a Freddie a stimulační balíček na podporu ekonomiky schválený vládou v únoru.

Článek

K masivnímu deficitu podle analytiků Kongresu přispěla finanční pomoc pro banky, výdaje na stimulaci ekonomiky a pokles daňových příjmů způsobený recesí. Ministerstvo financí zveřejní závěrečné údaje o rozpočtu tento měsíc.

Nejnovější údaj je však o něco nižší než předchozí odhady rozpočtového úřadu. V srpnu úřad očekával schodek 1,58 miliardy USD. Změny odhadu podle CBO nezpůsobilo zlepšení ekonomické situace, ale změny v účtování nákladů na pomoc hypotečním gigantům Fannie Mae a Freddie Mac.

Příjmy státu za fiskální rok 2009 činily 2,1 biliónu USD a ve srovnání s předchozím rokem se snížily o 16,6 procenta. Důvodem byl hlavně prudký pokles daňových příjmů způsobený recesí. Výdaje naopak vzrostly o 17,8 procenta na 3,5 biliónu USD.

Nejdražší položkou v loňském rozpočtu byly výdaje na program záchrany bank TARP, pomoc pro Fannie a Freddie a stimulační balíček na podporu ekonomiky schválený vládou v únoru. Výdaje na podpory v nezaměstnanosti se pak více než zdvojnásobily na 120 miliard USD. Na druhé straně splátky úroků z dluhu se díky nižším úrokovým sazbám snížily o 23 procent na 199 miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám