Hlavní obsah

Lesy přichystaly zlodějům překvapení: delší klády

Přestože ceny dříví rostou, zůstává vytápění dřívím pořád nejlevnější. Každoročním podzimním nájezdům zlodějů s pilami a sekyrami se lesáci rozhodli letos čelit rozhodněji než v minulosti. Zřejmě nejúčinnější byla ta nejjednodušší opatření: delší klády, více závor a širší nabídka svépomocné těžby.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vytěžené dřevo občas mizí i z lesních skládek.

Článek

„Za paušální mírný poplatek si lidé mohou slabé stromy sami posbírat a odvézt. Nám se tím čistí les a oni mají laciné topení. V dnešní době drahých energií se zájem stále zvedá, naši hajní mají na samosběr pořadníky,“ konstatoval vedoucí výroby společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán. Cena se pohybuje od 500 do 700 Kč za prostorový metr.

„Tam, kde je nabídka laciné těžby, klesá poptávka po zlodějnách,“ konstatoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Lesáci v Krkonoších a Podkrkonoší navíc ani po kalamitní těžbě nenechávají u cest dřevo ležet metrech, které lze snadno odvézt i osobním autem. „Dřevo je připravené k odvozu ve čtyřmetrových kládách, které někdo nepovolaný těžko odveze. Dělá se to tak běžně i kvůli prevenci proti zlodějům, pokud vím, všude. Dřevo nařezané na metry lze najít v lese pouze v sousedním Polsku,“ podotkl Drahný.

„Dřevo hlídáme, kulatina má pořadová čísla a rozměry. Na vybraných lesních cestách jsou závory,“ informoval mluvčí Lesů ČR Michal Kačena. „Zaměstnanci jsou denně osobně v terénu a součástí jejich práce je i kontrola,“ upřesnil.

Zloději nezmizeli

Na dotázaných polesích se všichni shodovali, že počet krádeží dříví a černého kácení v lese ubylo. To ovšem neznamená, že zloději s pilami zmizeli. Nejčerstvější případ odhalili lesáci v úterý ve Fulneku. „V lese na katastru města Fulnek odcizil neznámý pachatel v době od 1. října do ranních hodin 6. října 77 kubíků smrkové kulatiny,“ popsal novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Dřevo bylo uloženo na čtyřech skládkách, kulatina měla na délku 10 až 12 metrů a její průměr byl od 24 do 45 centimetrů. „Vyčíslená škoda je 77 tisíc korun,“ doplnil Tomšík.

Krádeže dřeva se velmi těžce policistům prokazují. Přesto už na konci minulého týdne obvinili 28letého muže, který kradl dřevo na Českokrumlovsku. „Z lesů u Dolního Dvořiště odvezl dříví za 250 tisíc korun. Dříve s dřevem obchodoval, takže nikomu nebylo divné, že jej prodává. Tentokrát jej však nabízel k prodeji, ačkoliv mu nepatřilo,“ uvedla mluvčí českokrumlovské policie Michaela Hončíková. Muži tak za krádež nyní hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám