Hlavní obsah

Bankovní sektor podle HSBC dluží světu omluvu za finanční krizi

Bankovní sektor dluží světu omluvu za finanční krizi. Uvedl to podle internetového serveru BBC předseda správní rady největší britské banky HSBC Stephen Green, který se účastní výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Istanbulu. Finanční krize vedla ve většině zemí k prudkému hospodářskému útlumu.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Předseda správní rady největší britské banky HSBC Stephen Green

Článek

Podle Greena jsou nyní zapotřebí změny v kultuře bankovního sektoru, aby se zlepšil postoj veřejnosti k bankéřům. "(Bankovní sektor) dluží světu rovněž závazek, že se poučí. Některé z těchto lekcí jsou o řízení, etice a kultuře uvnitř sektoru," řekl Green. "Nelze to všechno zařídit pouze pravidly a regulacemi," upozornil.

HSBC minulý měsíc společně se čtyřmi dalšími největšími britskými bankami slíbila, že omezí odměny pro zaměstnance v souladu s nedávnou dohodou skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20. Podle té by měly být odměny pro bankéře vypláceny s časovým odstupem a spojeny s výsledky jejich investičních rozhodnutí.

Nadměrné odměny v bankovním sektoru podle G20 vedly k nadměrnému riskování zaměstnanců, které přispělo ke vzniku nynější světové hospodářské a finanční krize. Dohoda, kterou skupina G20 uzavřela, mimo jiné vyzývá regulátory jednotlivých zemí, aby přijali opatření vůči bankám, které nebudou chtít spolupracovat.

Green rovněž uvedl, že Londýn má zabezpečenou pozici předního světového finančního centra, ačkoli bude ztrácet tržní podíl kvůli rozvoji finančního sektoru v Asii. HSBC minulý měsíc oznámila, že přesune své výkonné vedení z Londýna do Hongkongu. "Dvě třetiny našich aktivit jsou v Asii," upozornil Green.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám