Hlavní obsah

Miliarda korun za ČSA je málo, tvrdí politici

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna miliarda korun, kterou za České aerolinie (ČSA) nabídlo ve výběrovém řízení konsorcium firem Unimex Group a Travel Service, je podle bývalých ministrů financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Miroslava Kalouska (TOP 09) příliš malá částka. Shodují se, že za tyto peníze by stát neměl ČSA tomuto jedinému uchazeči prodat.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

„Ten tendr se nepovedl a nabídka je velmi nízká,“ řekl Sobotka v diskusním pořadu ČT. Podobný názor má Kalousek, jenž přitom letos 5. února ještě ve funkci ministra financí tehdejší koaliční vlády výběrové řízení na prodej celého 91,5procentního podílu státu v ČSA jedinému investorovi vyhlásil.

Teď naopak Kalousek uvedl: „Pokud by byla realizovatelná možnost udržet tyto aerolinky životaschopné minimálně po příští dva roky, tak bych je za tuto cenu neprodával. Nicméně se jedná o dilema mezi problematickou možností a možností ještě problematičtější.“ Nabídku konsorcia má ve středu posoudit dozorčí rada ČSA a o osudu tendru pak v příštím týdnu definitivně rozhodne vláda Jana Fischera. Buď bude miliardovou nabídku akceptovat, nebo výběrové řízení zruší.

Výpověď dostalo už 400 zaměstnanců

Sobotka se domnívá, že místo nevýhodného prodeje by se měl raději realizovat záchranný plán, jejž už dříve představil prezident ČSA Radomír Lašák. Jeho cílem je snížit provozní náklady Českých aerolinií o 1,3 miliardy korun zeštíhlením flotily o šest letadel, zredukováním ztrátových linek a prudkým snížením platů zaměstnanců, popřípadě propuštěním až 860 z nich.

Jak upřesnila mluvčí ČSA Hana Hejsková, celkově již dostalo výpověď 400 lidí. Samo však výpověď podalo i třicet pilotů, kteří nechtěli čekat na propuštění. Rozhodli se raději využít možnosti odejít z ČSA s odstupným ve výši dvanácti měsíčních platů, což v průměru představuje kolem 2,5 miliónu korun.

Zavinil to prý Tvrdík

Ministr financí Eduard Janota nechce nabídku Unimexu a Travel Service až do rozhodnutí vlády komentovat. „Bylo by to ode mne velmi nefér,“ konstatoval.

Tvrdým zastáncem prodeje ČSA doslova za každou cenu zůstává předseda ODS Mirek Topolánek. „Pokud stát opravdu reálně dostane za České aerolinie nějaké stovky miliónů, tak bych je prodal. Je to společnost, která se dá zachránit jenom dramatickou restrukturalizací. Její jediná cena je ve značce a v tom, že má přes 40 procent podílu na byznysu osobní letecké přepravy na Letišti Praha. Žádnou jinou hodnotu nemá,“ řekl deníku E15 Topolánek.

Jak dále předseda občanských demokratů prohlásil, „ČSA jsou drahé i za korunu, protože jejich někdejší šéf Jaroslav Tvrdík je zruinoval tak, že potom byly už fakticky nezachranitelné“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám