Hlavní obsah

Kellnerova PPF se zajímá o zadlužený ruský řetězec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká finanční skupina PPF se po převzetí ruské sítě Eldorado uchází o jejího konkurenta na ruském trhu domácích spotřebičů, zadlužený řetězec Technosila. Uvedl to v úterý list Kommersant.

Článek

"Jakýkoliv komentář by byl velmi předčasný. Nemám k tomu v tuto chvíli žádné informace," řekl mluvčí PPF Milan Tománek.

PPF koncem září dokončila transakci s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem na převzetí kontrolního podílu v největší ruské maloobchodní síti prodeje domácích spotřebičů a elektroniky Eldorado. Přeměnou dříve poskytnutého úvěru 300 miliónů dolarů (asi 5,2 miliardy Kč) na kapitál získala PPF v Eldoradu kontrolní podíl, tedy 50 procent plus jednu akcii. Kromě zmíněné kapitálové injekce zajistila PPF dalších 500 miliónů USD ve formě refinancování pro rozvoj podniku.

Podle Kommersantu, který se odvolává na nejmenovaný zdroj blízký české skupině, PPF již začala jednat s bankou MDM, za jejíž úvěr 161 miliónů dolarů Technosila poskytla jako záruku 49 procent svých akcií. PPF je ale podle deníku ochotna transakci dokončit jen za podmínky, že na dluh řetězce bude poskytnuta sleva. To odpovídá odhadům analytiků, kteří hodnotu poloviny sítě oceňují na 110 až 115 miliónů dolarů.

"Český investor skutečně posuzuje tuto variantu, ale jednání se nacházejí teprve v počáteční etapě," cituje list nejmenovaný zdroj z vedení banky MDM. Tománek se zdržel komentáře, dodal list.

Řětezec má dluhy přes 400 miliónů dolarů

Technosila, která je v sektoru domácích spotřebičů a elektroniky třetí největší maloobchodní síť v Rusku po Eldoradu a M.videu, je zatížena dluhy přesahujícími 400 miliónů dolarů, včetně úvěru od MDM.

Případná transakce by podléhala souhlasu ruského protimonopolního úřadu. V některých regionech totiž působí pouze obchody ze sítí Eldorado a Technosila.

Podíl Eldorada na trhu v prvním pololetí činil 25,2 procenta a do konce roku vedení společnosti počítá s růstem na 30 procent. Podíl Technosily se nyní odhaduje na 15 až 18 procent.

Kariéra Petra Kellnera

  • 1986 absolvoval Vysokou školu ekonomickou
  • 1991 s Milanem Maděryčem, Milanem Winklerem a za finanční podpory Sklounion zakládá První privatizační fond (PPF)
  • 1992-94 v kupónové privatizaci PPF získává akcie 200 firem v hodnotě pěti miliard
  • 1993 PPF založila v Rusku Asociaci Petra Velikého
  • 1996 PPF kupuje 20 % České pojišťovny
  • 1997 PPF zakládá firmu Home Credit (působí i na Slovensku, Rusku či Kazachstánu)
  • 1999 PPF má již 50 % v České pojišťovně
  • 2001 v České pojišťovně má PPF před 90 % akcií
  • 2003 Kellner je stoprocentním vlastníkem PPF, ovládá TV Nova
  • 2005 PPF Novu prodává, vzniká PPF Investements
  • 2007 PPF se spojuje s Generali

Eldorado podle listu Vedomosti nyní usiluje o zvýšení svého podílu na trhu i televizní loterií, na níž do konce roku utratí 700 miliónů rublů. "Je to neuvěřitelná suma. Je to jeden z největších sponzorských kontraktů v dějinách ruské televize," uvedl expert Andrej Brajovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám