Hlavní obsah

ČSA opustily tři desítky pilotů, Novák chce snížit platy o 45 procent

• Aktualizováno

České aerolinie opustily či brzy opustí zhruba tři desítky pilotů z celkových 530. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí firmy Hana Hejsková. Piloti nechtějí čekat na propuštění a využívají možnosti odejít dohodou za odstupné 12 měsíčních platů. Celkově ve firmě dostalo výpověď 400 lidí ze 4600.

Článek

Server Euro.cz uvedl, že šéf dozorčí rady ČSA Václav Novák navrhuje snížit pilotům platy o 45 procent. Platy letušek mají být sníženy o 25 procent a mzdy ostatních zaměstnanců o 15 procent.

Šéf sdružení pilotů CZALPA Filip Gaspar uvedl, že jednání s Novákem o dodatku ke kolektivní smlouvě pokračují, konkrétní čísla však nechtěl komentovat. "My se snažíme, aby do zasedání dozorčí rady 13. října došlo k nějaké dohodě," uvedl Gaspar. Podle něj se v případě prudkého snížení mezd začnou piloti poohlížet po práci v zahraničí.

Průměrný plat pilotů přesahuje 200 000 korun. Piloti do konce letošního roku mohou využít ustanovení kolektivní smlouvy, podle kterého při odchodu dostanou 12 platů. Od příštího roku bude odchodné činit devět platů.

Ve firmě se nyní uskutečňuje záchranný plán prezidenta Radomíra Lašáka, který mimo jiné počítá s propuštěním až 860 lidí z celkových 4600.

Podle Hejskové lidé odejdou během listopadu a prosince, propouštění se zatím týká hlavně administrativních a technicko-provozních profesí. České aerolinie bojují o přežití, ke konci roku očekávají ztrátu přes dvě miliardy korun. Stát v nejbližších týdnech rozhodne, zda společnost prodá konsorciu Unimex Travel Service či si ji ponechá ve vlastnictví.

"Společnost se musí radikálně osekat, zeštíhlit, aby mohla fungovat," vyjádřil se v neděli ministr financí Eduard Janota. Konsorcium nabídlo za ČSA zhruba miliardu korun. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám