Hlavní obsah

Vláda umožní horníkům odejít do předčasného důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horníci, kteří začali v dolech pracovat před rokem 1993, budou moci od června příštího roku zažádat o předčasný důchod. Rozhodla o tom na svém pondělním jednání vláda Jana Fischera. Premiér novinářům řekl, že rozhodnutí se týká zhruba pěti tisíc horníků a ročně si změna vyžádá 60 až 70 miliónů korun.

Článek

Navrhované změny ministerstvo projednalo s odboráři a legislativní rada vlády je doporučila schválit.

Důchodový věk v Česku se postupně prodlužuje. Kolem roku 2030 by se měl dostat na 65 let. Počítá s tím schválená první etapa důchodové reformy. Hornické odbory proti zvyšování penzijního věku protestovaly. Tvrdily, že mnozí horníci by se důchodového věku kvůli zhoršenému zdraví ani nedožili.

Důchod pro horníky o pět let dříve

Podle projednávaného návrhu by do důchodu dříve mohli odcházet horníci, kteří nejpozději do konce roku 2008 odpracovali 15 let v dolech nebo deset let v uranových dolech. Podle počtu odpracovaných let by do předčasného důchodu odcházely dvě skupiny horníků. První z nich jednotně ve věku 55,5 roku, druhá v závislosti na roku narození o pět let dříve než jejich vrstevníci.

Vládní nařízení by mělo platit od 1. června příštího roku. V roce 2010 by podle odhadů předčasné důchody pro horníky znamenaly náklady až 70 miliónů korun, v roce 2025 by mohly dosáhnout výše až 380 miliónů korun.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám