Hlavní obsah

Paroubek nepodpoří druhý Janotův balíček

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté odmítají podpořit úsporný balíček, který pro rok 2011 plánuje připravit ministr financí Eduard Janota. Řekl to v pondělí předseda strany Jiří Paroubek. Podle něj nepřicházejí v úvahu sociální škrty, které Janota plánuje, ministr by podle Paroubka měl zvažovat vyšší zdanění lidí s vysokými platy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

"Plány ministra Janoty poškozují obyčejné lidi a ČSSD nepřipustí jejich zavedení do praxe," prohlásil šéf sociálních demokratů. Kritizoval také to, že návrhy vychází z připraveného plánu Janotova předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Tato vláda nemá mandát realizovat program jedné politické strany, nota bene strany TOP 09, tedy strany, která vznikla na pěti lidoveckých přeběhlících a nikdo ji nikam nevolil," řekl Paroubek.

Janota v neděli připustil, že o progresivním zdanění bude uvažovat, ale některé sociální škrty stejně zůstanou. Například příspěvek ke stavebnímu spoření a povinné sociální výdaje, které tvoří drtivou většinu rozpočtu.

Janota už připravil úsporný balíček pro rok 2010. Poslanci jej schválili, ČSSD byla pro, v pondělí jej má na stole Senát.

Poslance nyní čeká schvalování rozpočtu na příští rok. Poté, co poslanci nedávno přijali takzvaný první Janotův úsporný balíček, neměl by mít zákon o státním rozpočtu v prvním čtení zásadnější problémy. Rozpočet je navržen se schodkem 163 miliard korun, což je 5,3 procenta HDP. Rozpočet na příští rok navrhla vláda s příjmy přibližně 1,022 biliónu korun a výdaji necelých 1,185 biliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám