Hlavní obsah

Klíčový orgán MMF podpořil posílení vlivu rozvojových zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC), jako hlavní poradní orgán Mezinárodního měnového fondu, schválil návrh na posun hlasovacích práv ve prospěch rozvojových zemí. Posun bude činit minimálně pět procent, o což se při hlasování sníží vliv vyspělých zemí. Píše se to v komuniké po jednání výboru v rámci výročního zasedání MMF a Světové banky v Istanbulu.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Protest proti MMF v Istanbulu

Článek

"Reforma kvót je klíčová pro zvýšení legitimity a efektivity fondu," píše se v komuniké.

Členové MMF se rovněž dohodli na tom, že budou podporovat takovou fiskální, měnovou a finanční politiku, která zajistí trvalé oživení ekonomiky. Výbor IMFC, který stanovuje agendu celého měnového fondu, se zavázal i k ochraně podílu na hlasovacích právech pro nejchudší členy fondu.

Měnový fond se ke změně v hlasování a přiznání většího vlivu rozvojovým zemím odhodlal jen týden po summitu skupiny G20. Skupina sdružuje přední vyspělé a rozvojové země a na summitu v Pittsburghu se označila za hlavní platformu, na které se budou řešit ekonomické problémy globálního významu. Doposud toto privilegium patřilo skupině nejvyspělejších zemí G7.

Reklama

Výběr článků

Načítám