Hlavní obsah

Pověřenec chce po příbuzných Madoffa u soudu 200 miliónů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soudní pověřenec, který se snaží získat zpět co možná nejvíce peněz, které finančník Bernard Madoff zpronevěřil, zažaloval jeho příbuzné a žádá po nich téměř 200 miliónů dolarů. Podle něj se na nejrozsáhlejším podvodu na Wall Streetu podíleli.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Bernard Madoff

Článek

Bernard Madoff byl koncem června odsouzen na 150 let vězení za zpronevěru desítek miliard dolarů. Pověřenec Irving Picard teď podal žalobu u newyorského soudu na jeho dva syny Marka a Andrewa, bratra Petera a neteř Shanu, kteří pro Madoffovu firmu Investment Securities pracovali. Chce po nich 198,7 miliónu dolarů (zhruba 3,5 miliardy korun).

Podle žaloby čtveřice měla machinacím zabránit a nese odpovědnost, ať už o nich věděla, či nikoliv.

Picard má za úkol zjistit, kam se miliardy od investorů, které zmizely v Madoffově pyramidovém veletoči, poděly. Finančníkovi příbuzní tvrdí, že o jeho aktivitách nic nevěděli, což jim podle Picarda nebránilo, aby si z peněz v systému nekupovali domy, auta, lodě nebo výlety za milióny a nezakládali své firmy.

Madoff krátce přes svým zatčením z prosince loňského roku obeslal klienty s prohlášením, že jeho fond má hodnotu 64,8 miliardy dolarů. Picard odhaduje, že disponoval 36 miliardami. Polovina byla uhrazena před pádem firmy, zatímco 18 miliard podle něj zmizelo. Zatím se Picardovi podařilo získat zpět 1,5 miliardy, například z výnosů z luxusních domů manželů Madoffových na Manhattanu, Long Islandu a na Floridě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám