Hlavní obsah

MMF: Strnulost evropských ekonomik jim dosud pomáhala, nyní jim přitíží

– Istanbul

Hospodářské oživení v Evropě by mohlo zaostávat za ostatními regiony, protože evropské ekonomiky jsou méně flexibilní. Prohlásil to v pátek výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Foto: Mitch Dumke, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

"Evropské hospodářství je méně flexibilní, takže pomaleji klesá, ale také pomaleji oživuje. Strnulost evropských ekonomik, která je do určité míry chránila během krize, nyní může zkomplikovat nový začátek," upozornil Strauss-Kahn.

Potvrdil rovněž, že svět by měl nyní počítat s modelem pomalejšího hospodářského růstu ve srovnání s obdobím před příchodem krize. Dodal, že přetrvává nebezpečí opětovného hospodářského poklesu, protože nezaměstnanost ve většině zemí ještě řadu měsíců poroste. Bylo by proto podle něj riskantní, kdyby vlády začaly příliš brzy stahovat mimořádná opatření na podporu ekonomiky.  

MMF tento týden nicméně zlepšil výhled světové ekonomiky na letošní i příští rok a oficiálně deklaroval, že hospodářská recese je u konce. Pro letošní rok fond světové ekonomice předpovídá pokles o 1,1 procenta, na příští rok už ale počítá s růstem v rozsahu 3,1 procenta.

Ministři financí eurozóny se již dříve shodli na tom, že ekonomice je zapotřebí pomáhat, dokud se nedostaví hospodářské oživení. Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet tento týden uvedl, že členské země eurozóny by měly nejpozději do roku 2011 ukončit stimulační opatření na podporu ekonomiky a začít splácet rostoucí veřejné dluhy.

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o pouhých 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy se propadl o 2,5 procenta. V meziročním srovnání klesla ekonomika eurozóny za tři měsíce do konce června o 4,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám