Hlavní obsah

Češi snědí nejvíce tavených sýrů na světě

Spotřeba sýrů a tvarohů v Česku v posledních letech roste. V roce 2006 Češi zkonzumovali v průměru ročně na osobu 16,6 kg, což bylo o dvě kila víc než v roce 2000. Ve spotřebě sýrů se tak Česko zařadilo na 8. místo v EU. Na celkové spotřebě se přírodní sýry podílejí 62 %, tavené sýry 17 % a konzumní tvarohy 21 %. Spotřeba tavených sýrů ve výši 2,7 kg na osobu za rok je v ČR nejvyšší na světě.

Foto: ČTK

Tavený sýr

Článek

Na druhém místě následuje Irsko se spotřebou 1,9 kg na osobu a třetí jsou USA, kde zkonzumují v průměru 1,7 kg tavených sýrů na osobu za rok. Ve vyspělých sýrařských zemích se v průměru spotřebuje jen okolo 1 kg tavených sýrů na osobu za rok.

Podle potravinářských odborníků je vysoká spotřeba tavených sýrů v Česku dlouhodobě dána zejména stravovacími zvyklostmi a i tím, že tyto druhy sýrů patří k levnějším a snadno dostupným potravinám.

K největším výrobcům tavených sýrů na českém trhu patří společnosti Bel Sýry Česko (Želetava) s asi 50% podílem na trhu, jihočeská Madeta a TPK Hodonín.

Přestože největší část domácí spotřeby představují přírodní sýry, zejména eidamy, a tavené sýry, roste zájem i o extra tvrdé nebo balkánské sýry. Celková spotřeba sýrů však stále zůstává pod průměrem EU, který se pohybuje přes 18 kilogramů na osobu ročně. Tuzemské sýrárny vyrábějí ročně přes 140 000 tun sýrů a tvarohů. Asi 20 000 tun sýrů se ročně vyváží a přes 45 000 tun se dováží.

Spotřeba sýrů na obyvatele v kg
1.Řecko28,9
2.Francie25,4
3.Itálie23
4.Švýcarsko22,9
5.Německo22,1
6.Rakousko19,6
7.Švédsko17,9
8.Česko16,6
9.Polsko10,4
10.Maďarsko10
11.Slovensko9,3
Pozn.: údaje za rok 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám