Na druhém místě následuje Irsko se spotřebou 1,9 kg na osobu a třetí jsou USA, kde zkonzumují v průměru 1,7 kg tavených sýrů na osobu za rok. Ve vyspělých sýrařských zemích se v průměru spotřebuje jen okolo 1 kg tavených sýrů na osobu za rok.

Podle potravinářských odborníků je vysoká spotřeba tavených sýrů v Česku dlouhodobě dána zejména stravovacími zvyklostmi a i tím, že tyto druhy sýrů patří k levnějším a snadno dostupným potravinám.

K největším výrobcům tavených sýrů na českém trhu patří společnosti Bel Sýry Česko (Želetava) s asi 50% podílem na trhu, jihočeská Madeta a TPK Hodonín.

Přestože největší část domácí spotřeby představují přírodní sýry, zejména eidamy, a tavené sýry, roste zájem i o extra tvrdé nebo balkánské sýry. Celková spotřeba sýrů však stále zůstává pod průměrem EU, který se pohybuje přes 18 kilogramů na osobu ročně. Tuzemské sýrárny vyrábějí ročně přes 140 000 tun sýrů a tvarohů. Asi 20 000 tun sýrů se ročně vyváží a přes 45 000 tun se dováží.

Spotřeba sýrů na obyvatele v kg
1.Řecko 28,9
2.Francie 25,4
3.Itálie 23
4.Švýcarsko 22,9
5.Německo 22,1
6.Rakousko 19,6
7.Švédsko 17,9
8.Česko 16,6
9.Polsko 10,4
10.Maďarsko 10
11.Slovensko 9,3
Pozn.: údaje za rok 2006