Hlavní obsah

Sobotka: šrotovné nejpozději v první půlce příštího roku

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by měla šrotovné zavést nejpozději v první polovině příštího roku. Právu to ve čtvrtek řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Reuters

Článek

„Není to v tomto okamžiku na pořadu dne, protože ekonomika se nevyvíjí nikterak dobře. Nejpozději v prvním pololetí příštího roku by ale šrotovné mělo být zavedeno,“ uvedl Sobotka.

Podle jeho slov by vláda měla ještě předtím zanalyzovat zkušenosti jiných zemí, v nichž vlády šrotovné uplatnily. Podle údajů ČTK z počátku září bylo šrotovné zavedeno ve třinácti zemích světa a kvůli vyčerpání peněz již letos skončilo na Slovensku, v Rakousku, USA a Německu. Některé další země však šrotovné teprve chystají.

Šrotovné je součástí protikrizového zákona, které přes prezidentovo veto ČSSD prosadila 9. září ve Sněmovně. Podle něho by mělo činit 30 000 korun, auto určené k ekologické likvidaci by mělo být starší deseti let a majitel ho musí vlastnit aspoň dva roky.

Nové auto nesmí být dražší než 500 tisíc korun a musí rovněž splnit podmínku, že jeho emise je nižší než 160 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Náležitosti žádosti o státní příspěvek a podrobnosti jeho poskytování má určit vláda svým nařízením.

Ekonomický expert ODS Michal Doktor nedávno řekl v televizi, že každá vláda je již povinna šrotovné zavést, protože přijetí zákona je jakýmsi veřejným příslibem, který je nutno splnit. Upozornil ale, že ODS byla proti šrotovnému.

Reklama

Související články

Poslanci ODS šrotovné nepodpoří

Poslanci ODS nepodpoří zákon zavádějící šrotovné. Při hlasování o prezidentském vetu zákona se poslanecký klub ODS odhlásí, řekl v úterý předseda klubu Petr...

Poslanci schválili šrotovné

Sněmovna přehlasovala prezidentovo veto a schválila zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, který zavádí mimo jiné šrotovné, ale i další...

Výběr článků

Načítám