Hlavní obsah

MMF vidí vývoj české ekonomiky hůř než před pár měsíci

Novinky, toh
Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond výrazně zhoršil odhad poklesu české ekonomiky na letošní rok, a to na minus 4,3 procenta. Přitom v dubnu fond počítal s poklesem 3,5 procenta. Naopak v příštím roce by se tuzemskému hospodářství již mělo dařit. Podle MMF by HDP měl vykázat růst 1,3 procenta. MMF to uvedl ve čtvrtek ve své nové prognóze na letošní rok.

Článek

Prognóza hospodářského vývoje od MMF je již několikátou v posledních dnech. Své odhady představilo například i ministerstvo financí. To však kvůli předpokládanému schodku státního rozpočtu ve výši 163 miliardy korun očekává, že hospodářství v příštím roce poklesne o půl procenta.[celá zpráva]

Mnohem pesimističtěji vidí situaci odborové svazy, které počítají s poklesem až dvě procenta. Naopak například bývalá Národní ekonomická rada vlády (NERV) předvídá růst až jedno procento.

Prognózy o vývoji českého HDP (v %):
instituce2010
ČNB0,7
MMF1,3
odbory-2,0
ministerstvo financí-0,5

Svět se dostane z recese

Mezinárodní měnový fond kromě odhadů pro jednotlivé země zveřejnila údaje pro světové hospodářství. To by si podle nové zprávy mělo v letošním i příštím roce polepšit oproti předešlé prognóze. Na letošní rok fond globálnímu hospodářství předpovídá pokles o 1,1 procenta, na příští rok už ale počítá s růstem v rozsahu 3,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám