Hlavní obsah

Ruzyňské letiště se prodávat nesmí, rozhodli poslanci

Poslanci ve středu schválili zákon, který má vládě znemožnit prodej pražského ruzyňského letiště. Sepsala jej ČSSD, podporu získala i u poslanců KSČM a několika lidovců. Zákon nyní zamíří do Senátu, pokud ten ho schválí, dostane ho k podpisu prezident. Vzhledem k tomu, že levice nemá v horní komoře většinu, lze očekávat, že Senát zákon sněmovně vrátí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na schválení zákona vyzval vládu, aby zastavila jakékoli práce na přípravě prodeje letiště.

Sociální demokraté předložili zákon letos v únoru. Jeho hlavním cílem je, aby veškerý majetek Letiště Ruzyně se všemi nemovitostmi zůstal ve vlastnictví státu. Jedním z argumentů sociálních demokratů je ten, že privatizace v době finanční krize je nevýhodná, protože hrozí, že se letiště prodá pod cenou. Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) počátkem loňského června. Tehdejší odhady prodejní ceny se pohybovaly kolem stovky miliard korun.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek letos v květnu připustil prodej pražského letiště, ale až v ekonomicky příznivějších dobách. Premiér Jan Fischer také v květnu řekl, že jeho vláda zřejmě nerozhodne o privatizaci pražského letiště, ale v přípravě prodeje ruzyňského vzdušného přístavu se za jejího působení bude pokračovat.

Sociálnědemokratický návrh podpořil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Tvrdil, že není možné, aby současná úřednická vláda se svým mandátem pokračovala v privatizaci za zády politické reprezentace. Připustil však, že zvolený postup není ideální "že to řešení není na tesání do učebnic".

Reklama

Výběr článků

Načítám