Hlavní obsah

Janota v balíčku zapomněl zrušit zvýšení slevy na děti

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovnou v pátek přijatý vládní balíček se citelně dotkne hlavně rodin s dětmi, ale zrušit jednu výhodu pro ně se Fischerově vládě kvůli opomenutí týmu ministra financí Eduarda Janoty nepodařilo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Jde o daňovou slevu na každé vyživované dítě, která se od ledna zvýší z 890 na 967 korun měsíčně, tedy o 77 korun. Za rok tak rodina získá s jedním dítětem 924 korun ročně, s dvěma 1848 korun atd. Celkově to pro rodiny s dětmi přinese úlevu 1,4 miliardy korun.

„Ministerstvo financí bylo ve velké časové tísni a naštěstí na tuto záležitost při škrtání zapomnělo,“ potvrdil v úterý Právu místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Zvýšení slevy na dani na dítě od ledna 2010 je součástí protikrizového zákona, který ve Sněmovně 9. září po prezidentově vetu kvůli šrotovnému opětovně prosadila ČSSD. Je nenápadně umístěno v první části zákona a při zásazích do této normy bylo zvýšení daňové slevy na děti na financích úplně přehlédnuto.

Bonus od státu

Dokazuje to i skutečnost, že ministr Janota musel v návrhu státního rozpočtu na příští rok, který v úterý schválila vláda, kvůli zachování zvýšení slevy na děti zvýšit dodatečně výdaje o 1,4 miliardy korun. Na nutnost zvýšení výdajů Janota po jednání vlády před novináři sám upozornil.

Tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob k tomu v úterý pouze sdělil, že návrh změn ve vládním balíku byl do poslední chvíle předmětem jednání mezi politickými stranami, zejména mezi ČSSD a ODS, a odráží jejich dohodu.

Zvýhodnění na dítě má tu výhodu, že o ně poplatník nepřijde, ani když platí nízkou nebo dokonce vůbec žádnou daň. V takovém případě totiž dostává slevu na dani ve formě bonusu od státu.

Senát to již nezmění

I když zákon ještě před podpisem prezidenta Václava Klause bude projednávat Senát, návrh na zrušení zvýšených slev na dani na děti ze strany senátorů už nehrozí. Zákon by totiž znovu musela projednávat Sněmovna, což by de facto znemožnilo včasné schválení státního rozpočtu.

Vládní balík ale protikrizový zákon ČSSD v jiných částech zásadně změnil.

Zejména vrátí od ledna přídavky na děti na úroveň před 1. červencem letošního roku, takže z padesátikorunového zvýšení měsíčně se mohou rodiny radovat jen do konce letošního roku. Za své vzalo i prodloužení a zvýšení podpor v nezaměstnanosti. S oběma opatřeními se původně počítalo do konce roku 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám