Hlavní obsah

Cigarety zdraží o tři koruny

Právo, Jiří Novotný

Cigarety kvůli zvýšení spotřební daně a daně z přidané hodnoty podraží v Česku o další tři koruny. Reálně s tím lze ovšem počítat až v dubnu 2010, po doprodání zásob cigaret se starými kolky. Krabička těch nejlevnějších pak bude k mání za 61 korun, zatímco teď ji lze koupit za 58 Kč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Uvítali jsme, že zdražení nebude ještě vyšší. Původní vládní předloha úsporného balíčku totiž počítala s takovým růstem spotřební daně na tabákové výrobky, který by zvedl jejich ceny až o šest korun. Poslanci si naštěstí uvědomili, že by to prospělo jenom pašerákům, a pozměňovacím návrhem to zmírnili,“ řekl v úterý Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Prudšímu růstu cen zabránili poslanci

Tabákové firmy odmítají, že by v minulém týdnu při projednávání balíčku ve Sněmovně zapracovala jejich lobby. „Ve vládní předloze prostě došlo k chybě, kterou ještě před hlasováním odhalil rozpočtový výbor Sněmovny. Napravilo se to pak poslaneckým pozměňovacím návrhem,“ vysvětluje Provazník.

Balíček úsporných opatření ještě musí projednat Senát a podepsat prezident Václav Klaus. Nepředpokládá se ale, že by to neprošlo. Zatímco zvýšení DPH na tabákové výrobky z nynějších 19 na 20 procent pak začne platit hned od 1. ledna 2010, spotřební daň na cigarety se zvedne až od 1. února. Důvodem je, že spotřební daň lze zvýšit až čtyři měsíce poté, co její novela vyjde ve sbírce zákonů.

Za kolik jsou a budou cigarety (v Kč)
značkanynív roce 2010
Marlboro KS8285
Davidoff8487
Sparta Classic KS7073
Petra KS6568
Camel7679
Moon5861
Red & White5962

„Do konce března se budou doprodávat zásoby krabiček se starými kolky a v dubnu s největší pravděpodobností už nepůjde nikde v ČR sehnat cigarety za dnešní ceny, ale jen o tři koruny dražší,“ předpovídá Provazník.

Například dvacítka cigaret Moon podraží na 61 korun, Red & White na 62 Kč, sparty na 73 Kč, petry na 68 Kč, marlbora na 85 Kč a davidoffky dokonce na 87 korun. A třicetigramový paklík nejlevnějšího tabáku bude za 72 místo nynějších 69 korun.

Kuřáků moc neubude

Ministerstvo financí předpokládá, že zvýšením spotřební daně na tabákové výrobky získá stát v příštím roce navíc nejméně dvě miliardy korun, a dalších zhruba 500 miliónů vynese jednoprocentní zvýšení daně z přidané hodnoty.

Na otázku, jestli jde o reálné propočty, odpověděl Provazník: „Jsem přesvědčen, že ano. Zdražení o tři koruny totiž nelze hodnotit jako skokové. Celková spotřeba cigaret v naší republice se kvůli tomu sníží jen nepatrně a pašovaných příliš nepřibude. Navíc je už zřejmě ukončen přechod kuřáků na lacinější značky. Ti lidé, kteří kouří nejdražší kategorii cigaret, u ní zůstanou i nadále, a sociálně slabší již většinou přešli na nejlacinější sortiment. S trhem to tedy příliš nezahýbe.“

Výrobci navíc nevylučují, že koncem příštího roku sami zdraží cigarety o jednu až dvě koruny, aby si vylepšili marže. „Daně z cigaret představují 82 procent z jejich celkové ceny. Jestliže tedy bude v příštím roce krabička stát například 61 korun, na daně z toho připadne 50,36 Kč. To nemá v Česku obdobu u žádného jiného zboží,“ připomněl v té souvislosti Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám