Hlavní obsah

Vláda schválila návrh rozpočtu, schodek je přibližně 163 miliard

Vláda v úterý schválila návrh rozpočtu pro příští rok. Schodek bude po přijetí úsporných legislativních změn z minulého týdne dosahovat přibližně 163 miliard korun, což je 5,2 procenta z hrubého domácího produktu. Uvedl to zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Vláda Jana Fischera musí Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu předložit do 30. září.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Sněmovna minulý pátek schválila balíček protikrizových opatření, který měl původně snížit schodek z hrozících 230 miliard korun na asi 155 miliard. Poslanci ale do balíčku zasáhli a výsledný schodek tak podle ministra financí Eduarda Janoty měl představovat 162,8 miliardy korun.

Balíček tvoří například zvýšení daně z přidané hodnoty a daně z nemovitostí i škrty ve výdajích, například na platech státních zaměstnanců. Snižování platů by se dotklo i učitelů, a jejich odborům se proto nelíbí. Premiér Jan Fischer v neděli řekl, že vláda bude ještě se zástupci pedagogů i s dalšími představiteli veřejné správy jednat.

Sněmovna musí nejprve schválit harmonogram projednávání rozpočtu, závěrečné hlasování by se mohlo odehrát od středy 9. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek opět otočil, má další požadavky

Osud vládního úsporného balíčku je po čtvrteční schůzce lídrů stran nejistý. Předseda ČSSD Jiří Paroubek opět nedodržel včerejší dohody a snaží se navíc...

ON-LINE: Jednání Sněmovny o Janotově balíčku

Poslanci by se měli v pátek zabývat asi dvacítkou pozměňovacích návrhů k úspornému balíčku opatření ministra financí Eduarda Janoty na snížení schodku rozpočtu...

Výběr článků

Načítám